Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

вторник, 19 януари 2010 г.

Руло с ванилов крем и боровинки / Rotolo dolce alla crema di vaniglia e con mirtilli



Отдавна не бях правила този лесен и така обикновен сладкиш. Снощи го направих. Взех правоъгълна тава с доволно голям размер и щастливо си мислех: "Ей сега ще спретна руло, което да похапват поне два дни." Но не би...след половин час изчезна и поръчката е днес пак да го правя. Тази една трета част, която се вижда едва успях да снимам. :)

Продукти за блата:

4 яйца
120г захар
120г брашно
1 пакетче ванилена захар
1 капсула сух екстракт ванилия


Продукти за ваниловия крем:
300мл прясно мляко
1 пакетче пудинг Ванилия на д-р Йоткер
150г захар
1 яйце
125г краве масло
2 ванилии
100г италианска рикота
150г сладко от боровинки

Приготовление:
В приготвянето на блата за рулото се процедира както обикновено когато правим пандишпанов блат. Разбиваме яйцата със захарта до кремообразно състояние и когато от телта на миксера пада широка плътна лента сме готови :) Брашното сме пресели два пъти, а при добавянето към яйчния крем за трети път. Изсипваме в тава с размери 40/34см върху хартия за печене и печем на 160градуса с вентилатор за около 20 минути. Изваждаме, освобождаваме от хартията и навиваме върху домакинска кърпа. След десетина минути можем да развием и намажем с крем.
Приготвянето на крема не е нищо особено. Прави впечатление малкото количество мляко. Това е така, защото искам да добия по -плътна консистенция. Слагаме млякото да заври. Внимателно добавяме предварително размитото нишесте. Към края и жълтъка от яйцето като бъркаме енергично. Махаме от огъня. Оставяме да поизтине, ала разбъркваме за да не придобие кремът коричка. След това идва редът на рикотата и маслото. Добавянето на рикота е моя приумица, отново за да постигна един по-богат и плътен вкус. Накрая внимателно слагаме разбитя на сняг белтък. Намазваме крема върху платката, отгоре щедро разнасяме сладкото от боровинки ( то си е мое производство), навиваме е воала :)

2 коментара:

  1. Много вкусен стана :) Не знам дали сбърках някъде, но крема ми стана малко по-рядък. Но иначе -прекрасно.Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, мила Дани!
    Радвам се да разбера, че си пробвала рулото. Относно крема, ами той е доста пухкав и въздушен, но все пак благодарение на маслото, а и като престои малко рулото, за да попие блата от влажността на крема е добре. У дома време да отлежи не се предвижда :))), докато съм го навила и позиционирала...го почват.
    Благодаря ти, Дани, че се отзова с мнение.
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване