Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 25 януари 2010 г.

Моята чабата / La mia ciabatta


Ma che buona che è! :))))



Тази чабата се харесва много на всички у дома. Правя я често. Коричката й е просто една прелест. В превод "ciabatta" означава калевра, чехъл, стара износена обувка. С това се свързва и нейния вид. Леко само преметнатите краища на тестото и губо оформено трябва да наподобява именно стар, рзкривен, непомнещ годините си чехъл



Продукти за 1 голяма чабата:

400г брашно
250мл хладка вода
1ч.л. сол
2с..л. зехтин
1/2 пакетче суха мая
няколко филийки сушени домати, 1с.л. нарязани маслинки, риган

Приготовление:

Поставете брашното в дълбока купа. Сложете маята, солта, зехтина. Влейте и водата. Забъркайте едно доста рядко тесто. Покрийте със свежо фолио и оставете да втасва около 3-4 часа. След това към шупналата маса добавате още брашно, толкова че да можете да отделите мекото тесто от купата. Сложете го върху плота, на който има повечко брашно. Оформете с ръце една парвоъгълна кора. Намажете с малко зехтин. Наредете нарязаните сушени домати, маслините, поръсете с риган. Сгънете двата края по дължина , първо единия и над него другия. Поръсете с брашно и оставете да втаса за 15 минути. Изпечете за 25-30 минути на 180 градуса(или на 160 с вентилатор)

Questa ciabatta piace molto a tutti i miei cari...La faccio anzi spesso. La sua crosta è una bellezza.

Ingredienti per una ciabatta:

400g di farina 00
250ml d'acqua tipeida
1cucchiaino di sale
2 cucchiai di olio di oliva
mezza bustina di lievito secco
qualche fetta dei pomodori secchi, un cucchiaio di olive tagliate, un po' di origano

Preparazione:

Mettete la farina in una ciotola...Aggiungete gli altri ingredienti e mescolate bene con un cucchiaio o con la mano. Coprite la ciotola con la pellicola trasparente e lasciate la pasta per riposare almeno per 3-4 ore. Poi dopo il processo di lievitazione aggiungete la farina per poter prendere la pasta e posarla sul pannello dove avete versato della farina. Formate un strato rettangolare. Ungete con un po' di olio di oliva, mettete i pomodori secchi tagliati, le olive e cospargete con origano. Piegate i due orli nel senso della lunghezza uno sopra l'altro. Cospargete con un po' di farina e lasciatela di riposare ancora una volta per 15 minuti. Poi mettetela a cuocere in forno precedenemente riscaldato a 180 gradi ( in forno ventilato a 160) per 25-30 minuti.




6 коментара:

  1. Чудесна чабата, ще си запиша рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам чабата -
    твоята е с много апетитна коричка.
    Поздрав и награди за теб /при мен/, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Радвам се че ви е харесал "моят стар позносен чехъл" :) Ей сега ще допълня, че съм забравила да напиша нещо интересно.
    Рецептата е супер лесна, много италианска....и винаги се получава!
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Bienvenue dans mon blog! Je suis heureuse que la recette te plait.

    A bientôt!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна се получи! И наистина е много лесна за приготвяне! Благодаря, че я сподели с нас!

    ОтговорИзтриване