Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

събота, 16 януари 2010 г.

Селски хляб / Pane rustico


Продукти:

180г (1 и 1/2ч.ч.) пълнозърнесто брашно

180г ръжено брашно

130г (1ч.ч.) бяло брашно

1пакетче инстантна мая

350мл хладка вода

1ч.л. сол

1с.л. захар

1-2 с.л. нарязани орехи

1с.л. обелени тиквени семки


Приготовление:

В чаена чаша забъркваме на кашичка маята, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно и малко хладка вода и оставяме да шупне. След което изсипваме към пресятото брашно. Добре е брашното да се сложи в дълбока купа, тъй като в нея тестото ще втасва и ще утрои обема си. Към втасалата мая добавяме цялото количество вода и забъркваме едно доста рядко тесто. Това не бива да ви притеснява, именно такава трябва да бъде констистенцията. Покриваме купата със свежо фолио и оставяме тестото да втасва за 2 часа. Шупналото тесто, изцяло в големи мехури, изсипваме върху плота, на който сме поставили повечко брашно. С ръце и с помощта на брашното, за да не ни лепне, оформяме правоъгълна кора. Наръсваме с орехите и тиквените семки. Навиваме кората откъм късата й страна и поставяме в правоъгълна форма за кекс. Формата изцяло покривам с хартия за печене, така много по-лесно се изважда изпечения хляб. Отново оставяме да втаса докато почти изпълни формата. Наръсваме с брашно и слагаме да се пече. Аз пека в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40-50 минути. Съобразяваме се, тъй като всяка фурна е много различна. Това е един много вкусен хляб с тънка и хрупкава коричка.

3 коментара:

  1. Добре заварила, Илина!

    Ще се радвам на още един нов, вкусен и интересен блог!

    пп. Бих се радвала на честта да ти помогна в началото с новия блог: всеки пост-рецепта може да получи от теб категоризация т.нар. tag, с което лесно да попада в дадена група ястия - тестени, основни и пр. От голяма помощ е в търсенето на рецепта из блога.. особено, когато вече са много :-)

    Сърдечен поздрав от мен, Илина - спорна и хубава нова семдица!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се на подкрепата ти, Дими! Благодаря за хубавите думи! Абсолютно си права, че рецептите трябва да попаднат в отделни групи,ала все още не знам как да го направя..:)
    Желая ти от сърце успешна и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Успях и много съм доволна! Благодаря още веднъж, Дими! :)

    ОтговорИзтриване