Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 18 януари 2010 г.

Моят качамак / La mia polenta



Току-що приготвих наложен качамак..Толкова го обичам. Научила съм се до го правя от моята свекърва, която има златни ръце и е истинска майсторка на точени, дърпани баници, и вкусотии от царевично брашно като качамак и просеник. На всичко това ме е научила и съм й благодарна от цялото си сърце. Днес в ресторантите се поднася като деликатес, а в миналото това ястие е присъствало често на софрата на българина..и не само...но и на софрата на съседите ни. Колко жалко, бих казала....В Италия пък не е никакъв деликатес, а се приготвя и консумира много често.
Приготвя се лесно и бързо. Ето и рецептата.


Продукти за 2 порции:

1 ч.ч. царевично брашно (пресято)
3ч.ч. вода
1ч.л. сол
1-2 с.л. краве масло
100г сирене
на върха на чаена лъжичка червен пипер

Приготовление:

В дълбока тенджера слагаме водата да заври. В купичка размиваме царевичното брашно с малко студена вода и разбъркваме до хомогенна кашица. Когато водата заври изсипваме брашното и солта и започваме енергично да бъркаме с дървена лъжица. Добре би било лъжицата да е с дълга дръжка. Ще започнат да се появяват големи мехури, но ако непрекъснато се разбърква няма опасност да се изгорите. Спрете ли да разбърквате започва канонада :) Трябва да се вари около 15-20 минути. Как се познава, че е готов...когато прокарате дървената лъжица по дъното ще се образува пътечка. Махаме от огъня. Стопяваме маслото и му добавяме червения пипер. С дървената лъжица взимаме от качамака и сипваме в чиния, и така няколко лъжици, след което топим лъжица в маслото с пипера и поръсваме качамака и леко натискаме с ръба на лъжицата. Поръсваме със сирене. Над сиренето налагаме втори пласт от качамак, затова и се нарича "наложен".И операцията се повтаря до изчерпване на качамака. Това е всичко.

И да добавя, че качамакът от царевично брашно за мен е много по-вкусен от царевичния грис. Той се появи по магазините преди години и се приготвя за няколко минути, ала това не е качамака, който се приготвя по традиция. Въпрос на вкус.



1 коментар:

  1. И аз обичам качамак,
    така както го описваш.
    Харесва ми,
    харесва ми уважението към свекърва ти.

    Поздравления за чудесния блог,
    интересните рецепти и
    изкушаващи снимки.

    Правя втори опит да публикувам поста,
    дано успея, Диана

    ОтговорИзтриване