Току-що приготвих наложен качамак..Толкова го обичам. Научила съм се до го правя от моята свекърва, която има златни ръце и е истинска майсторка на точени, дърпани баници, и вкусотии от царевично брашно като качамак и просеник. На всичко това ме е научила и съм й благодарна от цялото си сърце. Днес в ресторантите се поднася като деликатес, а в миналото това ястие е присъствало често на софрата на българина..и не само...но и на софрата на съседите ни. Колко жалко, бих казала....В Италия пък не е никакъв деликатес, а се приготвя и консумира много често.
Приготвя се лесно и бързо. Ето и рецептата.
Продукти за 2 порции:
1 ч.ч. царевично брашно (пресято)
3ч.ч. вода
1ч.л. сол
1-2 с.л. краве масло
100г сирене
на върха на чаена лъжичка червен пипер
Приготовление:
В дълбока тенджера слагаме водата да заври. В купичка размиваме царевичното брашно с малко студена вода и разбъркваме до хомогенна кашица. Когато водата заври изсипваме брашното и солта и започваме енергично да бъркаме с дървена лъжица. Добре би било лъжицата да е с дълга дръжка. Ще започнат да се появяват големи мехури, но ако непрекъснато се разбърква няма опасност да се изгорите. Спрете ли да разбърквате започва канонада :) Трябва да се вари около 15-20 минути. Как се познава, че е готов...когато прокарате дървената лъжица по дъното ще се образува пътечка. Махаме от огъня. Стопяваме маслото и му добавяме червения пипер. С дървената лъжица взимаме от качамака и сипваме в чиния, и така няколко лъжици, след което топим лъжица в маслото с пипера и поръсваме качамака и леко натискаме с ръба на лъжицата. Поръсваме със сирене. Над сиренето налагаме втори пласт от качамак, затова и се нарича "наложен".И операцията се повтаря до изчерпване на качамака. Това е всичко.
И да добавя, че качамакът от царевично брашно за мен е много по-вкусен от царевичния грис. Той се появи по магазините преди години и се приготвя за няколко минути, ала това не е качамака, който се приготвя по традиция. Въпрос на вкус.
И аз обичам качамак,
ОтговорИзтриванетака както го описваш.
Харесва ми,
харесва ми уважението към свекърва ти.
Поздравления за чудесния блог,
интересните рецепти и
изкушаващи снимки.
Правя втори опит да публикувам поста,
дано успея, Диана