Не знам дали сте хапвали тези изкусително вкусни марокански сладки..Аз за първи път ги опитах през лятото в една малка мароканска сладкарница в Париж. Реших, че ще ги направя и потърсих рецепта за тях. В интернет има безброй предложения, аз обаче си избрах рецептата предложена в един италиански сайт за кулинария...инстинктивно усещах, че е най-близо до оригинала :)
И така...
Продукти за тестото:
250г брашно
1с.л. масло
1с.л. мед
1 жълтък
щ. сол
Продукти за пълнежа:
200г бадеми, белени, смлени
200г лешници, смлени
150г пудра захар
2-3 с.л. масло
2с.л. розова вода
Приготовление:
От продуктите посочени за тестото замесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да почине за около 15 минути. След което разточваме с точилката на тънка кора. Продуктите за пълнежа хубаво се смесват. Плучава се една хомогенна леко влажна маса. Взимаме от пълнежа и с пръсти оформяме фитил дълъг 6-7 см, слагаме върху тестото и завиваме така, че да се получи като рогче. Формата много добре се придава с пръстите. След което режем с нож за рязане на пица. Дооформяме и поставяме върху хартия за печене на разстояние. Печем на 160градуса с вентилатор за около 10 минути. Трябва да внимаваме..бързо горят.
От тази доза излизат около 12-13 с размер на рочгцата 10см. Аз лично веднага удвоих дозата. Страхотни са. Леко хрупкава тънка обвивка, и пълнеж, който благодарение на смесицата от вкуса на бадем и лешник и розова вода ви пренася далече далече в Ориента.
И така...
Продукти за тестото:
250г брашно
1с.л. масло
1с.л. мед
1 жълтък
щ. сол
Продукти за пълнежа:
200г бадеми, белени, смлени
200г лешници, смлени
150г пудра захар
2-3 с.л. масло
2с.л. розова вода
Приготовление:
От продуктите посочени за тестото замесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да почине за около 15 минути. След което разточваме с точилката на тънка кора. Продуктите за пълнежа хубаво се смесват. Плучава се една хомогенна леко влажна маса. Взимаме от пълнежа и с пръсти оформяме фитил дълъг 6-7 см, слагаме върху тестото и завиваме така, че да се получи като рогче. Формата много добре се придава с пръстите. След което режем с нож за рязане на пица. Дооформяме и поставяме върху хартия за печене на разстояние. Печем на 160градуса с вентилатор за около 10 минути. Трябва да внимаваме..бързо горят.
От тази доза излизат около 12-13 с размер на рочгцата 10см. Аз лично веднага удвоих дозата. Страхотни са. Леко хрупкава тънка обвивка, и пълнеж, който благодарение на смесицата от вкуса на бадем и лешник и розова вода ви пренася далече далече в Ориента.
Моите поздравления!
ОтговорИзтриванеЕдна чудесна снимка! :)
Драго е прав :-)
ОтговорИзтриванеИ рецептата е интересна!
Поздрав, Илина!
Благодаря, приятели! Окриляте ме :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ви желая!