Отдавна не бях правила този лесен и така обикновен сладкиш. Снощи го направих. Взех правоъгълна тава с доволно голям размер и щастливо си мислех: "Ей сега ще спретна руло, което да похапват поне два дни." Но не би...след половин час изчезна и поръчката е днес пак да го правя. Тази една трета част, която се вижда едва успях да снимам. :)
Продукти за блата:
4 яйца
120г захар
120г брашно
1 пакетче ванилена захар
1 капсула сух екстракт ванилия
Продукти за ваниловия крем:
300мл прясно мляко
1 пакетче пудинг Ванилия на д-р Йоткер
150г захар
1 яйце
125г краве масло
2 ванилии
100г италианска рикота
150г сладко от боровинки
Приготовление:
В приготвянето на блата за рулото се процедира както обикновено когато правим пандишпанов блат. Разбиваме яйцата със захарта до кремообразно състояние и когато от телта на миксера пада широка плътна лента сме готови :) Брашното сме пресели два пъти, а при добавянето към яйчния крем за трети път. Изсипваме в тава с размери 40/34см върху хартия за печене и печем на 160градуса с вентилатор за около 20 минути. Изваждаме, освобождаваме от хартията и навиваме върху домакинска кърпа. След десетина минути можем да развием и намажем с крем.
Приготвянето на крема не е нищо особено. Прави впечатление малкото количество мляко. Това е така, защото искам да добия по -плътна консистенция. Слагаме млякото да заври. Внимателно добавяме предварително размитото нишесте. Към края и жълтъка от яйцето като бъркаме енергично. Махаме от огъня. Оставяме да поизтине, ала разбъркваме за да не придобие кремът коричка. След това идва редът на рикотата и маслото. Добавянето на рикота е моя приумица, отново за да постигна един по-богат и плътен вкус. Накрая внимателно слагаме разбитя на сняг белтък. Намазваме крема върху платката, отгоре щедро разнасяме сладкото от боровинки ( то си е мое производство), навиваме е воала :)
Продукти за блата:
4 яйца
120г захар
120г брашно
1 пакетче ванилена захар
1 капсула сух екстракт ванилия
Продукти за ваниловия крем:
300мл прясно мляко
1 пакетче пудинг Ванилия на д-р Йоткер
150г захар
1 яйце
125г краве масло
2 ванилии
100г италианска рикота
150г сладко от боровинки
Приготовление:
В приготвянето на блата за рулото се процедира както обикновено когато правим пандишпанов блат. Разбиваме яйцата със захарта до кремообразно състояние и когато от телта на миксера пада широка плътна лента сме готови :) Брашното сме пресели два пъти, а при добавянето към яйчния крем за трети път. Изсипваме в тава с размери 40/34см върху хартия за печене и печем на 160градуса с вентилатор за около 20 минути. Изваждаме, освобождаваме от хартията и навиваме върху домакинска кърпа. След десетина минути можем да развием и намажем с крем.
Приготвянето на крема не е нищо особено. Прави впечатление малкото количество мляко. Това е така, защото искам да добия по -плътна консистенция. Слагаме млякото да заври. Внимателно добавяме предварително размитото нишесте. Към края и жълтъка от яйцето като бъркаме енергично. Махаме от огъня. Оставяме да поизтине, ала разбъркваме за да не придобие кремът коричка. След това идва редът на рикотата и маслото. Добавянето на рикота е моя приумица, отново за да постигна един по-богат и плътен вкус. Накрая внимателно слагаме разбитя на сняг белтък. Намазваме крема върху платката, отгоре щедро разнасяме сладкото от боровинки ( то си е мое производство), навиваме е воала :)
Много вкусен стана :) Не знам дали сбърках някъде, но крема ми стана малко по-рядък. Но иначе -прекрасно.Поздрави :))
ОтговорИзтриванеЗдравей, мила Дани!
ОтговорИзтриванеРадвам се да разбера, че си пробвала рулото. Относно крема, ами той е доста пухкав и въздушен, но все пак благодарение на маслото, а и като престои малко рулото, за да попие блата от влажността на крема е добре. У дома време да отлежи не се предвижда :))), докато съм го навила и позиционирала...го почват.
Благодаря ти, Дани, че се отзова с мнение.
Хубава и спокойна вечер!