Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 25 януари 2010 г.

Моята чабата / La mia ciabatta


Ma che buona che è! :))))



Тази чабата се харесва много на всички у дома. Правя я често. Коричката й е просто една прелест. В превод "ciabatta" означава калевра, чехъл, стара износена обувка. С това се свързва и нейния вид. Леко само преметнатите краища на тестото и губо оформено трябва да наподобява именно стар, рзкривен, непомнещ годините си чехъл



Продукти за 1 голяма чабата:

400г брашно
250мл хладка вода
1ч.л. сол
2с..л. зехтин
1/2 пакетче суха мая
няколко филийки сушени домати, 1с.л. нарязани маслинки, риган

Приготовление:

Поставете брашното в дълбока купа. Сложете маята, солта, зехтина. Влейте и водата. Забъркайте едно доста рядко тесто. Покрийте със свежо фолио и оставете да втасва около 3-4 часа. След това към шупналата маса добавате още брашно, толкова че да можете да отделите мекото тесто от купата. Сложете го върху плота, на който има повечко брашно. Оформете с ръце една парвоъгълна кора. Намажете с малко зехтин. Наредете нарязаните сушени домати, маслините, поръсете с риган. Сгънете двата края по дължина , първо единия и над него другия. Поръсете с брашно и оставете да втаса за 15 минути. Изпечете за 25-30 минути на 180 градуса(или на 160 с вентилатор)

Questa ciabatta piace molto a tutti i miei cari...La faccio anzi spesso. La sua crosta è una bellezza.

Ingredienti per una ciabatta:

400g di farina 00
250ml d'acqua tipeida
1cucchiaino di sale
2 cucchiai di olio di oliva
mezza bustina di lievito secco
qualche fetta dei pomodori secchi, un cucchiaio di olive tagliate, un po' di origano

Preparazione:

Mettete la farina in una ciotola...Aggiungete gli altri ingredienti e mescolate bene con un cucchiaio o con la mano. Coprite la ciotola con la pellicola trasparente e lasciate la pasta per riposare almeno per 3-4 ore. Poi dopo il processo di lievitazione aggiungete la farina per poter prendere la pasta e posarla sul pannello dove avete versato della farina. Formate un strato rettangolare. Ungete con un po' di olio di oliva, mettete i pomodori secchi tagliati, le olive e cospargete con origano. Piegate i due orli nel senso della lunghezza uno sopra l'altro. Cospargete con un po' di farina e lasciatela di riposare ancora una volta per 15 minuti. Poi mettetela a cuocere in forno precedenemente riscaldato a 180 gradi ( in forno ventilato a 160) per 25-30 minuti.




Фокача със сушени домати, чеснова салца и лук / Focaccia con pomodori secchi, salsa di aglio e cipolla

Вчера направих тази прекрасна фокача по рецептата на Йоли. Благодаря ти от сърце, Йоли, за хубавата рецепта. Нищо не съм променяла. От подправките сложих риган, нямах розмарин. И само искам да добавя, че тази много вкусна фокача със зехтин и сушени домати е популярна в южните райони на Италия, особено в Пулия, Кампания и Сицилия.

Продукти:

500г брашно
150г сметана
100мл хладка вода
20г прясна мая (или 1/2 пакетче суха)
2с.л. зехтин
1 яйце
1ч.л. сол
1ч.л. захар
чеснова салца, 1 глава лук, розмарин, мащерка, зехтин


Пригответе кваса, като поставите маята, лъжичката захар, малко брашно и хладка вода, така че да се образува кашичка. Оставете да втаса докато купичката не се изпълни с шупнала пяна. Изсипете кваса в кладенчето на брашното, добавете всички останали продукти и омесете гладко и еластично тесто. Оставете да втаса за около 30-40 минути.
Намажете със зехтин подходяща правоъгълна тава. Рзстелете тестото на кора с дебелина 2-3см. Направете прорези с нож из тестото. Намажете със зехтин и чеснова салца. Наредете нарязания на филийки лук, сушените домати, скилидки чесън и поръсете с подправките . Печете на предварително загрята фурна на 180градуса(на 160 при фурна с вентилатор).


Ieri ho fatto questa focaccia squisita secondo la ricetta di Yoli. Grazie di cuore, Joli per la buona ricetta! Non ho cambiato nulla. Come le spezie ho usato il timo, l'origano. Il rosmarino no, perché non lo avevo. Vorrei aggiungere solo che questa focaccia con i pomodori secchi e origano è molto popolare nel meridione dell'Italia, in particolar modo in Puglia, Campania e Sicilia.

Ingredienti:

500g di farina 00
150g di panna fresca
100ml d'acqua tiepida
20g di lievito di birra (oppure mezza bustina del lievito secco)
2 cucchiai di olio extra vergine di oliva
un uovo
1 cucchiaino di sale
1cucchiaino di zucchero

Ingredienti per mettere sopra la focaccia:
salsa di aglio
una cipolla
un po' di olio di oliva
un po' di timo
un po' di origano

Preparazione:

Preparate l'impasto della focaccia sbriciolando il lievito di birra in una ciotolina e unendo il cucchiaino di zucchero, un po' di farina e un po' di acqua tiepida. Mescolate e lasciate riposare fino a quando in superfice non affiorerà della schiuma. Mettete la farina in una ciotola addatta unite il composto di lievito , l'uovo, la panna fresca, l'olio di oliva, e l'acqua residua.....quindi impastate per bene gli ingredienti fino ad ottenere una pasta liscia ed elastica. Lasciatela riposare per 30-40 minuti circa. Poi stendete la pasta in una teglia rettangolare. Splamate la con l'olio di oliva e salsa di aglio. Fate dei tagli con un coltello per la pasta. Mettete i pomodori secchi tagliati a pezzetti, anche la cipolla taglaiata, qualche spicchio d'aglio. Cospargete con le spezie e metete nel forno precedentemente riscaldato a 180 gradi (o a 160 gradi in forno ventilato) lasciate cuocere per mezz'ora fino a che non diventata ben dorata :) Buon appetito!

неделя, 24 януари 2010 г.

Картофени крокети с плънка от крема сирене / Le polpettine fritte di patate ripiene alla crema di formaggio


Снощи направих тези картофени крокети, като реших да ги напълня, за да променя леко и допълня познатия им вкус. Получи се нещо много, много вкусно....и така..
Продукти за около 15 бр.:
2-3 големи картофа
1 яйце
сол на вкус
босилек
1с.л. брашно
За пълнежа:
150г крема сирене (ползвах Exquisa, натурално)
букетче магданоз, нарязан на много ситно
2 скилидки чесън
Сваряваме картофите и ги пасираме. Омесваме полученото пюре с останалите продукти. Взимаме от сместа колкото за топчица малко по-голяма от орех, слагаме от пълнежа и оформяме хубаво топче. Овалваме топчиците в галета и ги пържим. Аз го правя в дълбока касерола с двойно дъно, олиото трябва е достатъчно, а поставям само 3-4 от крокетите, не повече. По-лесно е за обръщането им. После ги оставям върху домакинска хартия, да се отцеди излишната мазнина.

Салата за мъже / Insalata per gli uomini

Тази мъжка салата ми препоръча Пепи. Благодаря ти, мило момиче! Толкова лесна и вкусна, че не мога да не й отдам подобаващо място сред моите салати.
Рецептата изпълних точно, нищо не съм променяла.

Продукти:

две връзки много ситно нарязан магданоз

2-3 скилидки чесън

2с.л зехтин екстра върджин

3с.л. изцедено кисело мляко

50г сирене

черен пипер


Това е всичко. Много нежна и лека салатка. И моля да не помислите, че в съседство съм разположила някакъв тип "вълча салата", а ви провокирам да хапвате магданозена....:) :)

събота, 23 януари 2010 г.

Тирамису /Tiramisù

Къде точно е направен за първи път, този прочут италиански десерт, който отдавна е напуснал границите на ботуша, и при какви обстоятелства и днес не е много сигурно. Италианците, според мен, никога не ще преодолеят онова особено чувство на разделение по области, точно така както са живяли векове наред...Това е сложило един траен отпечатък върху тяхната народопсихология. Да се върна на рецептата..Казах всичко това защото дори един сладкиш не искат да приемат просто като "италиански", а се носят какви ли не легенди и желанието да са свързани с произхода му си оспорват регионите Пиемонте, Тоскана и Венето.
Официалната версия за произхода му се отнася към 17в. и е свързан със Сиена. Няколко сладкари решават да направят специален сладкиш по повод пристигането на ерхерцога на Тоскана - Козимо ди Медичи. Сладкарите се обеденили около идеята, че десертът трябва да отразява величието на ерхерцога, това означава, че трябва да е много вкусен, но в същото време да бъде направен със семпли продукти. Най-важното си оставало да е удивително вкусен, защото Козимо ди Медичи бил известен със слабостта си по сладкишите. Така се ражда едно от най-известните сладки изкушения на нашето време. Тогава обаче той бил наречен "Zuppa del duca" (Дзупа дел дука) или прозаичното "Супата на херцога".....:) в чест на херцога. Можете да си представите колко сочен трябва да е бил десертът, пропит с ароматно и силно кафе и Марсала и един мек ,лекожълтеникав ,разливащ се крем, за да му дадат това име..Козимо ди Медичи си тръгнал от Сиена, но запленен от десерта отнсеъл със себе си и рецептата.., да, за да могат да му я приготвят и в двореца...Оттам рецептата се разпространила...Легендата обаче добавя и нещо пикантно....като например, че този сладкиш се превърнал в любим на благородническото съсловие....смятали го за истински афродизиак, така де, много калорично, сладичко, а и с кафе ....благородниците смятали, че им помага да са добри в любовта...Оттук и новопоявилото се име "Tiramisù" /Тирамису (в превод "Изправи ме" "Въздигни ме")...Още много са легендите....и сякаш колкото са те толкова и различни рецепти могат да се срещнат, защото италианските домакини са много добри в кулинарията и обичат импровизацците..
Аз също ги обичам, но когато правя този любим у дома десерт се придържам към класиката :))) И така...

Продукти:

250г италиански бишкоти (savoiardi в превод е бишкоти)
500г маскарпоне
120г захар
4 яйца
силно кафе за потопяване на бишкотите
1с.л. коняк
какао за поръсване

Приготвяме първо кафето, за да може леко да се охлади, не забравяме да го ароматизираме с коняк. За да направиме Тирамису по тази рецепта трябва да сме се погрижили за пресни яйца. Аз пък разбивам жълтъците със захарта на крем....на пара...т.е. поствям ги в дълбока иноксова купа, която пък поставям върху подходяща за нея тенджера с вода не голямо количество....купата не се потопява във водата, действително се докосва само от парата. Така разбивам с миксер около 10-12 минути. Махам купата на страна и продължавам разбиването на крема до охлаждането му. Все пак правя много фина термична обработка. Отделно разбиваме за секунди маскарпонето и го добавяме към яйчния крем като бъркаме с лъжица. Разбиваме четирите белтъка на сняг и ги добавяме. Кремът е изключително въдушен, лек.
Подреждането се знае от всички. Добре е обаче какаото да се поръси непосредствено преди сервиране, за да бъде тънък прахообразен горчив слой, защото поставен преди това се смесва с вкуса на крема и се намокря.

Торта с крем от кестени / Torta alla crema di castagne


Ingredienti:

Per gli strati:
5 uova
150g di zucchero... Mostra tutto
150g di cioccolata fondente
150g di noci grattuggiate
125g di burro
100g di farina
2 cucchiai di cacao

Per la crema:
400g di purè di castagna
200g di burro
50g di zucchero a velo
200g di panna da montare
Due vaniglie

Preparazione:
Sbattete con frulattore il burro e lo zucchero fino ad ottenere una cosistenza cremosa. Aggiungete i tuorli uno ad uno. Fate scogliere la cioccolata a bagnomaria, fatela raffredare un po’ e poi aggiungetela alla crema. Sbattete gli albumi a neve e cominciate ad aggiungerli verso l’impasto ed alternate: un cucchiaio degli albumi, un cucchiaio di farina, un cucchiaio di noci. Alla fine anche il cacao. Da questo impasto fate cuocere due strati nella teglia con diamtero di 28cm a 160 gradi (forno ventilato) per circa 20 minuti.
Per la crema: monate il burro con lo zucchero a velo e le vaniglie e aggiungete il purè di castagne. In un’altra ciotola smontate la panna.
Mettete uno strato sul vassoio. Spalmate con la metà della crema di burro e il purè di castagne, sopra la metà della panna. Mettete il secondo strato. Spalmate con l’altra metà della crema sopra e di finaco. Decorate secondo la vostra fantasia.

петък, 22 януари 2010 г.

Печено агнешко / Carne di agnello cotta al forno

Продукти за сместа, в която се овалват порциите агнешко месо ( 6бр.):

3-4 с.л. олио
1с.л. брашно
1ч.л. червен пипер
1/3ч.л. смлян пипер(черен, розов, зелен, бял)
1/2ч.л. риган
сол на вкус

Всички продукти смесваме и разбъркваме добре. Всяка порция потапяме в сместа и подреждаме в тавичка. Сипваме 200-300мл вода. Завиваме с алуминиево фолио добре. Печем около час и половина на фрурна с температура 180 градуса с вентилатор. След това махаме фолиото и се пече само още 10 минути, за да придобие месото вкусна коричка.




Сладки тип "Рафаело" / I Raffaelli



Отдавна правя това сладко изкушение, превърнало се в любимо на моето семейство. Няколко рецепти имам, но сега ще ви предложа тази, която на вкус ги доближава до оригинала.


Продукти:

200г масло

200г бял шоколад

3 с.л. кондензирано мляко

100г вафлички с вкус на ванилия

125г италианска рикота

100г кокосови стърготини

50г лешници или бадеми
Приготовление:
Разбиваме маслото, което трябва да е меко, с кондензираното мляко и рикотата. Отделно стопяваме на водна баня белия шоколад и след като леко се охлади, го добавяме към сместа от масло, мляко и рикота. Натрошаваме на малки частици вафличките. Объркваме добре всичко, покриваме купата със свежо фолио и оставяме във фризера, за да се стегне сместа за не повече от 10-15 минути. След което оформяме топчета, в сърцевината на които поставяме или един лешник( добре би било да са паренеи лешници, безсолни) или един бадем (бадемите трябва да са белени). Овалваме в кокосови стърготини и поставяме в книжните капсули. Това е всичко. Бързо, лесно и удивително вкусно.



Ingredienti:

200g di burro
200g di cioccolata bianca
3 cucchiai di latte concentrato
100g di vaffel Loacker alla vaniglia
125g di ricotta
100g di coco grattuggiato
50g di mandorle o di nocciuole

Sbattete il burro e il latte concentrato, aggiungete la ricotta. fate sciogliere la cioccolata bianaca a bagnomaria e aggiungetela al composto. Poi sbriciolate i vaffel a pezzettini. ed voiala...Mescolate bene tutto. fate raffreddare l'impasto nel frigo, poi formate le palline, metteete dentro una mandorla e fatele rotolare in coco. Buon appetito!


сряда, 20 януари 2010 г.

Питка / Focaccia



Продукти:


300мл прясно мляко


4-5с.л. кисело мляко


2 яйца и 1 жълтък


1с.л. захар


1ч.л. сол


3с.л. зехтин

40г прясна мая


50г масло


около 700г брашно


1 белтък за намазване



Приготовление:

В купичка натрошаваме маята, добавяме захарта и малко брашно. Заливаме с хладка вода. Шупналата мая добавяме към останалите продукти в кладенчето на брашното. Замесваме гладко тесто. Оставяме го да втаса за 40 минути. След това оформяме питка по начин, по който желаем. Тази направих, като първо отрязах малка част от тестото, за да оформя възел, който ще бъде в центъра. Останалото тесто разделих на пет части, оформих топчици. Всяка една се разточва на кръгла кора с диаметър 26см. Слагаме една над друга като ги мажем с масло. Режем триъгълници, които навиваме на кифлички. Подреждаме в тавата, като оставяме леко разстояние. Втасва отново за 30-40 минути. Намазваме с разбит белтък. По желани ръсим със сусам или мак. Печем на фурна 160 градуса с вентилатор в продължение на 35-40 минути.






вторник, 19 януари 2010 г.

Руло с ванилов крем и боровинки / Rotolo dolce alla crema di vaniglia e con mirtilli



Отдавна не бях правила този лесен и така обикновен сладкиш. Снощи го направих. Взех правоъгълна тава с доволно голям размер и щастливо си мислех: "Ей сега ще спретна руло, което да похапват поне два дни." Но не би...след половин час изчезна и поръчката е днес пак да го правя. Тази една трета част, която се вижда едва успях да снимам. :)

Продукти за блата:

4 яйца
120г захар
120г брашно
1 пакетче ванилена захар
1 капсула сух екстракт ванилия


Продукти за ваниловия крем:
300мл прясно мляко
1 пакетче пудинг Ванилия на д-р Йоткер
150г захар
1 яйце
125г краве масло
2 ванилии
100г италианска рикота
150г сладко от боровинки

Приготовление:
В приготвянето на блата за рулото се процедира както обикновено когато правим пандишпанов блат. Разбиваме яйцата със захарта до кремообразно състояние и когато от телта на миксера пада широка плътна лента сме готови :) Брашното сме пресели два пъти, а при добавянето към яйчния крем за трети път. Изсипваме в тава с размери 40/34см върху хартия за печене и печем на 160градуса с вентилатор за около 20 минути. Изваждаме, освобождаваме от хартията и навиваме върху домакинска кърпа. След десетина минути можем да развием и намажем с крем.
Приготвянето на крема не е нищо особено. Прави впечатление малкото количество мляко. Това е така, защото искам да добия по -плътна консистенция. Слагаме млякото да заври. Внимателно добавяме предварително размитото нишесте. Към края и жълтъка от яйцето като бъркаме енергично. Махаме от огъня. Оставяме да поизтине, ала разбъркваме за да не придобие кремът коричка. След това идва редът на рикотата и маслото. Добавянето на рикота е моя приумица, отново за да постигна един по-богат и плътен вкус. Накрая внимателно слагаме разбитя на сняг белтък. Намазваме крема върху платката, отгоре щедро разнасяме сладкото от боровинки ( то си е мое производство), навиваме е воала :)

понеделник, 18 януари 2010 г.

Рога на газела / Corna di gazzella





Не знам дали сте хапвали тези изкусително вкусни марокански сладки..Аз за първи път ги опитах през лятото в една малка мароканска сладкарница в Париж. Реших, че ще ги направя и потърсих рецепта за тях. В интернет има безброй предложения, аз обаче си избрах рецептата предложена в един италиански сайт за кулинария...инстинктивно усещах, че е най-близо до оригинала :)
И така...

Продукти за тестото:
250г брашно
1с.л. масло
1с.л. мед
1 жълтък
щ. сол

Продукти за пълнежа:

200г бадеми, белени, смлени
200г лешници, смлени
150г пудра захар
2-3 с.л. масло
2с.л. розова вода

Приготовление:

От продуктите посочени за тестото замесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да почине за около 15 минути. След което разточваме с точилката на тънка кора. Продуктите за пълнежа хубаво се смесват. Плучава се една хомогенна леко влажна маса. Взимаме от пълнежа и с пръсти оформяме фитил дълъг 6-7 см, слагаме върху тестото и завиваме така, че да се получи като рогче. Формата много добре се придава с пръстите. След което режем с нож за рязане на пица. Дооформяме и поставяме върху хартия за печене на разстояние. Печем на 160градуса с вентилатор за около 10 минути. Трябва да внимаваме..бързо горят.
От тази доза излизат около 12-13 с размер на рочгцата 10см. Аз лично веднага удвоих дозата. Страхотни са. Леко хрупкава тънка обвивка, и пълнеж, който благодарение на смесицата от вкуса на бадем и лешник и розова вода ви пренася далече далече в Ориента.

Моят качамак / La mia polenta



Току-що приготвих наложен качамак..Толкова го обичам. Научила съм се до го правя от моята свекърва, която има златни ръце и е истинска майсторка на точени, дърпани баници, и вкусотии от царевично брашно като качамак и просеник. На всичко това ме е научила и съм й благодарна от цялото си сърце. Днес в ресторантите се поднася като деликатес, а в миналото това ястие е присъствало често на софрата на българина..и не само...но и на софрата на съседите ни. Колко жалко, бих казала....В Италия пък не е никакъв деликатес, а се приготвя и консумира много често.
Приготвя се лесно и бързо. Ето и рецептата.


Продукти за 2 порции:

1 ч.ч. царевично брашно (пресято)
3ч.ч. вода
1ч.л. сол
1-2 с.л. краве масло
100г сирене
на върха на чаена лъжичка червен пипер

Приготовление:

В дълбока тенджера слагаме водата да заври. В купичка размиваме царевичното брашно с малко студена вода и разбъркваме до хомогенна кашица. Когато водата заври изсипваме брашното и солта и започваме енергично да бъркаме с дървена лъжица. Добре би било лъжицата да е с дълга дръжка. Ще започнат да се появяват големи мехури, но ако непрекъснато се разбърква няма опасност да се изгорите. Спрете ли да разбърквате започва канонада :) Трябва да се вари около 15-20 минути. Как се познава, че е готов...когато прокарате дървената лъжица по дъното ще се образува пътечка. Махаме от огъня. Стопяваме маслото и му добавяме червения пипер. С дървената лъжица взимаме от качамака и сипваме в чиния, и така няколко лъжици, след което топим лъжица в маслото с пипера и поръсваме качамака и леко натискаме с ръба на лъжицата. Поръсваме със сирене. Над сиренето налагаме втори пласт от качамак, затова и се нарича "наложен".И операцията се повтаря до изчерпване на качамака. Това е всичко.

И да добавя, че качамакът от царевично брашно за мен е много по-вкусен от царевичния грис. Той се появи по магазините преди години и се приготвя за няколко минути, ала това не е качамака, който се приготвя по традиция. Въпрос на вкус.



неделя, 17 януари 2010 г.

Родопска закуска / Salsa alla ricotta


Продукти:
250г извара
1 опаковка майонеза
2с.л. кисело мляко
3-4 скилидки чесън
на върха на чаена лъжичка червен пипер
сол

Лека и приятна разядка. Много добре се комбинра със зелена салата. Спасява от глад, намазана на филийка.









Крем супа от броколи/Crema di broccoli e parmigiano


Продукти:
1 пакет броколи (450г)
2-3 с.л. масло
2с.л. брашно
сол
пармиджано за поръсване
Приготовление:

Броколите сваряваме за около 15-20 минути. В тенджера стопяваме маслото, добавяме брашното и разбъркваме докато леко се промени цвета му и се разнесе един особено приятен аромат. Прибавяме пасираните броколи и част от водата, в която са врели така, че да се получи гъстота на крем супа. Солта е на вкус. Сервираме и поръсваме с пармиджано. Гарнираме с крутони.

Малки вкусни питки / Panini squisiti



Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
2с.л. кисело мляко
1 яйце
1ч.л. захар
1/2ч.л. сол
1/2 пакетче суха мая
2 с.л. олио
2с.л. масло
брашно за меко тесто
Приготовление:
Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса за около 30 минути. Разделяме втасалото тесто на топчета с големината на яйце. С помощта на точилка разточваме на малък правоъгълник, намазваме с четката с масълце, навиваме на руло, усускваме и връзваме на възел. Нареждаме питките в тава покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. Втасват отново около 20 минути. Намазваме с прясно мляко. Печем на предварително загрята фурна, при мен 160 градуса с вентилатор, за около 15 минути.

Салата с патладжан / Insalata con melanzana e pomodori


Продукти за 2 порции:

1 патладжан
2 домата
100г сирене
50г счукани орехи

За дресинг:

2с.л. зехтин
1ч.л. мед
1ч.л. оцет
3-4 скилидки чесън
1ч.л. ситно нарязан пресен копър
1с.л. ситно нарязан пресен магданоз
щипка сол

Приготовление:

Нарязваме патладжана на кръгчета, осоляваме за да пусне горчивия си сок, измиваме и подсушаваме. Изпичаме на скара. Нарязваме доматите също на кръгчета. Приготвяме дресинга. Подреждаме по следния начин: потапяме парче патладжан в дресинга и поставяме в чинията, в която ще сервираме салатата, поръсваме го с орехи, следва парче домат овкусен в дресинга, над него парче сирене, отново патладжан и т.н. Харесва ми този купол да завършва с домат обилно поръсен с магданоз.

Една лесна и много вкусна салата.


събота, 16 януари 2010 г.

Селски хляб / Pane rustico


Продукти:

180г (1 и 1/2ч.ч.) пълнозърнесто брашно

180г ръжено брашно

130г (1ч.ч.) бяло брашно

1пакетче инстантна мая

350мл хладка вода

1ч.л. сол

1с.л. захар

1-2 с.л. нарязани орехи

1с.л. обелени тиквени семки


Приготовление:

В чаена чаша забъркваме на кашичка маята, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно и малко хладка вода и оставяме да шупне. След което изсипваме към пресятото брашно. Добре е брашното да се сложи в дълбока купа, тъй като в нея тестото ще втасва и ще утрои обема си. Към втасалата мая добавяме цялото количество вода и забъркваме едно доста рядко тесто. Това не бива да ви притеснява, именно такава трябва да бъде констистенцията. Покриваме купата със свежо фолио и оставяме тестото да втасва за 2 часа. Шупналото тесто, изцяло в големи мехури, изсипваме върху плота, на който сме поставили повечко брашно. С ръце и с помощта на брашното, за да не ни лепне, оформяме правоъгълна кора. Наръсваме с орехите и тиквените семки. Навиваме кората откъм късата й страна и поставяме в правоъгълна форма за кекс. Формата изцяло покривам с хартия за печене, така много по-лесно се изважда изпечения хляб. Отново оставяме да втаса докато почти изпълни формата. Наръсваме с брашно и слагаме да се пече. Аз пека в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40-50 минути. Съобразяваме се, тъй като всяка фурна е много различна. Това е един много вкусен хляб с тънка и хрупкава коричка.