Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

петък, 5 февруари 2010 г.

Френска селска торта / Torta rustica francese


В руските сайтове, а и в наши често я наричат "Торта медовик". На мен това наименование не ми харесва...това име ми звучи прекалено странно и несъответстващо на прекрасния вкус на тортичката. По друг начин обаче й стои "Френска селска" Защо селска? Ами защото и при най-голямо старание бисквитените блатове не са с идеална форма.
Ето рецептата, която обаче като пропорции е лично моя. След като изчетох несчетен брой руски и български рецепти и я направих веднъж, след това измених пропорциите.Кремът е също моя интерпретация с добавката на масло и кофичка кисело мляко. Киселото мляко е за да направи блатовете сочни(сметаната не е достатъчна). В руските рецепти кремът е от много масло и кондензирано мляко. Тортата още за първи път поднесена се превърна в любима.

Продукти за 7-8 бисквитени блата с размер на диаметъра 22-24см:

1ч.ч. захар
4 с.л. мед
100г масло
2 яйца
2 ванилии
по-малко от 1/2ч.л.сода
около 4ч.ч. брашно

Продукти за крема:
1 опаковка сметана заквасена Данон (400г)
1 кофичка кисело мляко 3.6%
250г масло
200г пудра захар
смлени орехи около 1 пълна ч.ч. за да се покрие тортата

Приготовление:
В касерола на огъня слагаме захарта, меда и маслото. Разбъркваме, за да се поразтопи захарта. Добавяме содата и бъркаме енергично. Сместа ще мине през различни красиви състояния Отначало ще имате една снежна бяла маса, която аха аха да тръгне да излиза от касеролата...после леко ще утихне, ще спадне и ще започне да променя цвета си....от бледо жълто към златно...към карамел...Е тук е тънкостта..когато усетите, че се разнася неустоим дъх на карамел и цветът е все още светъл...дръпнете от огъня...Ако продължи да се карамелизира...ще се появят карамелени късчета...трудно ще направите тесто..платки и т.н. Махнали сме от огъня и чакаме да поизтине. Добавяме двете яйца разбити просто с вилица. После и ванилиите. Започваме лека полека да добавяме брашното, отначало смело си разбивайте с миксер, ала в един момент ще усетите, че той се задъхва е време е да доомесите тестото на ръка. Прибавяте брашно до едно приятно и меко тесто, податливо да се точи и...в никакъв случай да не лепне...Делим на 6 или на 7 топчета трудно ми е да кажа с каква големина, да речем като малко яйце...Имайте предвид, че от изрязванията се получава още една платка. И така върху леко набрашнен плот разточвате всяко топче на кора с дебелина не повече от 2мм...понеже с точилката трудно постигаме идеален кръг....с ринг с диаметър 22 или 24 см изрязвате кръгла платка. Аз процедирам така...Разточвам си всички платки, като ги оставям върху алуминиево фолио да си почиват. Когато съм готова включвам фурната...Трябва да е нагрята на 170градуса с вентилатор...Внимание...всяка една се пече за не повече от 3 минути...бързо прегарят, защото са тънки...погледнете и ще видите приятен карамелов цвят и разнасящ се аромат..значи готова е...Изваждате върху решетка...задължително за да изтине.Поставяте следващата...7-8 платки се изпичат за 20-22 минути. Когато изтинат..олелее...тънки и твърди...първият път се притесних..приличаха ми на шпертлат...Казах си, сега я втасах...само това ми трбваше...Но тук е и загадката при тази торта...Блатове фини и хрупкави подобни на котешкото езичиче и един лек сметанов крем, който ги навлажнява само леко и достатъчно!
Амо това е...При крема нищо особено няма. Разбиваме маслото(което е меко) с пудрата захар на пухкав крем, добавяме сметаната, отново разбиваме, добавяме кислеото мляко и ванилия, разбиваме и сме готови.
Редим тортата като поставяме платка, крем, платка, крем. Отгоре и отстрани заглаждаме с крем и наръсваме обилно със смлени орехи(разбира се могат да бъдат бадеми или лешници). Това е. Страхотен вкус на тортата. Просто мъничко търпение за направата на платките

10 коментара:

  1. Много и "отива" името :) И аз тези дни гледах на много места тази рецепта, но не се задълбочих. Но е имало защо: ето ти я поднасяш толкова добре, опитана. С две думи:изпитана марка. Поздравления, Илина и слънчев ден.Тук е пекнало едно слънце и през прозореца е прекрасно:)

    ОтговорИзтриване
  2. OOo, Здравей, мила Дани! За името и аз мисля така..Първия път когато я правих отиде малко повече време, ала придобих рутина и вече я приготвям често и истински се забавлявам. Опитвам се да кача снимка с парче, за сега неуспешно..имам някакъв проблем..т.е. качвам снимката, ала ми отрязва парчето торта и оставя само чашата с кафето :))))))))
    И при мен е изпеклоооо едно хубаво слънце! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Merci beaucoup!!!! Tu est trés aimable...gentil! :)))

    A bientôt.

    ОтговорИзтриване
  4. Grazie di tutto mio cuore, Sarah! Sei tanto gentile! Benevenuta! Spero che tu venga e lasci suo commento! Sarò contentissima.
    Ti mando i miei saluti e sorrisi!
    A presto!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е една от любимите торти на моя син. Надникни при мен в кулата, за да видиш моя вариант. Правя я без натрошени орехи, защото синът ми не ги харесва.
    Веднъж много се смях като чух как обяснява на леля си, че обича "само изискани торти като Френска селска торта например", а тя се ококори: "Какво може да е изисканото в една селска торта?"

    ОтговорИзтриване
  6. Илинче,надникни и при мен за да видиш моята торта по твоята рецепта!Огромни благодарности за споделената уникална рецепта!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава торта!Правила съм френска селска торта по рецепта на сладкарница Канея, мнооого вкусна, само че тя е с пет блата и кремът е само от заквасена сметана и захар.Струва ми се, че твоята ще е по- вкусна, а и е толкова красиво висока с повечето си блатове - прелест!!!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за хубавата рецепта аз направих тортата стана много вкусна и хубава :)

    ОтговорИзтриване