Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

събота, 6 февруари 2010 г.

Ябълкова тарта с карамелен сос / Crostata di mele al caramello

Тази ябълкова тарта или пък маслен ябълков пай е любима у дома. Правя я често. Интересното и по-различното е наличието на карамелен сос, който чудесно се съчетава с вкуса на ябълките.

Продукти:

300г брашно
125г масло
125г пудра захар
1 яйце
1/2 бакпулвер
щ.сол
3 ябълки

за карамелен сос:
4 с.л. захар
1ч.л. масло
1с.л. прясно мляко
Карамеленият сос се приготвя по следния начин: в касерола оставяме захарта да се карамелизира, след като добие хубав, меден цвят добавяме маслото и млякото.

Приготовление:

Замесете от продуктите маслено тесто. Отделете малко количество за направата на ленти за отгоре. Останалото тесто рaзточете с точилката на тънка кора, която поставете в кръгла форма с диаметър 26см, като покриете не само дъното, а и борда. Нредете ябълките, обелени и нарязани под каквато форма желаете. Върху тях поръсете обилно с карамеления сос. Разточете тестото, което остана, нарежете ленти и дооформете тартата. Изпечете на 160 градуса(с вентилатор) за около 25-30 минути.

Ingredienti:

300g di farina
125g di burro
125g di zucchero a velo
1 uovo
1\2 bustina di lievito per dolci
1 bustina di vaniglia
pizzico di sale
3 mele

per la salsa di caramello:
4 cucchiai di zucchero
1 cucchiaino di burro
1cucchiaio di latte

Preparazione:

Dagli ingredienti mescolate bene una pasta frolla. Prendete e lasciate a parte una piccola palla della pasta. Stendetela con il matarello ad una sfoglia sottile. Rivestite con essa una teglia di diametro 26cm. Mettete sopra le mele sbucciate e tagliate. Versate sopra le mele la salsa di caramello. Poi stendete la pasta rimanente e fate le strisce con cui decorate la crostata. Infornatela a 160 gradi (forno ventilato) per 25- 30 minuti.

2 коментара:

  1. Поздравления за хубавата идея за соса, Илина:) Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Тони! И аз ти желая спокойна и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване