Продукти за две хлебчета:
500г брашно
300-400г вода
2ч.л. сол
2с.л. зехтин
20г прясна мая
1ч.л. мед
В купичка си подготвяме маята. Натрошаваме я, добавяме й малко хладка вода и лъжичка брашно и оставяме да шупне. В преятото брашно слагаме зехтина, меда, водата, шупналата мая, объркваме и накрая и солта. Замесваме гладко тесто, което удряме поне двадесетина пъти в плота. После оставме да втасва за час.
Втасалото тесто разделяме на две половини. От всяка топчица тесто правим дълъг фитил, с който ще оформим зигзагообразната форма, а краят ще удължим така, че да премине над цялото хлебче. В тава застиламе пекарска хартия, която повдигаме в средата за да обособим две пространства за двете хлебчета, които ще втасат за втори път около час и половина. Намазваме ги с четката потопена във вода и поръсваме обилно със сусам.
Печем по следния начин...На предварително загрята фурна на 210 градуса печем 15 минути, после намаляваме на 190 и печем още 10 минути, след което хлебчетата поставяме на скарата и печем още 5-10 минути. Отвън се получава невероятно хрупкава коричка с вкус на сусам.
350 gr di farina di grano duro
150 gr di farina 00
300\400 gr di acqua
20 gr di lievito di birra
2 cucchiaini di sale
2 cucchiai di olio d'oliva
1 cucchiaino di miele
semi di sesamo
Far sciogliere il lievito in una parte d'acqua.Versare nell'impastatrice le farine,l'olio,il miele e il lievito pian piano.
Aggiungere la restante acqua ed infine il sale.
Far andare per 10 min.Rovesciare sul tagliere e battere la pasta per alcuni minuti.Mettere in una ciotola unta d'olio e far lievitare 1 ora.
Lavorarlo nuovamente e fare due palle.
Formare due filoni,fare una serpentina,arrivare fino alla fine e sollevare l'ultimo tratto,passare sulla serpentina stessa e fissare l'estremità.
Pennellare con acqua e spargere sopra i semi di sesamo.
Disporli in teglia e far lievitare per 1 ora e mezzo.Infornare a 210° per 15 minuti,poi abbassare la temperatura a 190\200°per altri 10 min.Infine appoggiare il pane sulla griglia e far cuocere ancora una quindicina di minuti.
Много апетитна коричка, Илина!
ОтговорИзтриванеПоздрави!