Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

сряда, 31 март 2010 г.

Сицилиански хляб мафалда / Pane siciliano mafalda

Това е сицилиански хляб, чиято форма е много специфична, следва извивките на тялото на змията, а отгоре е опашката й. Сицилианците го наричат още мафалда.
Продукти за две хлебчета:

500г брашно
300-400г вода
2ч.л. сол
2с.л. зехтин
20г прясна мая
1ч.л. мед

В купичка си подготвяме маята. Натрошаваме я, добавяме й малко хладка вода и лъжичка брашно и оставяме да шупне. В преятото брашно слагаме зехтина, меда, водата, шупналата мая, объркваме и накрая и солта. Замесваме гладко тесто, което удряме поне двадесетина пъти в плота. После оставме да втасва за час.
Втасалото тесто разделяме на две половини. От всяка топчица тесто правим дълъг фитил, с който ще оформим зигзагообразната форма, а краят ще удължим така, че да премине над цялото хлебче. В тава застиламе пекарска хартия, която повдигаме в средата за да обособим две пространства за двете хлебчета, които ще втасат за втори път около час и половина. Намазваме ги с четката потопена във вода и поръсваме обилно със сусам.
Печем по следния начин...На предварително загрята фурна на 210 градуса печем 15 минути, после намаляваме на 190 и печем още 10 минути, след което хлебчетата поставяме на скарата и печем още 5-10 минути. Отвън се получава невероятно хрупкава коричка с вкус на сусам.


350 gr di farina di grano duro
150 gr di farina 00
300\400 gr di acqua
20 gr di lievito di birra
2 cucchiaini di sale
2 cucchiai di olio d'oliva
1 cucchiaino di miele
semi di sesamo

Far sciogliere il lievito in una parte d'acqua.Versare nell'impastatrice le farine,l'olio,il miele e il lievito pian piano.
Aggiungere la restante acqua ed infine il sale.
Far andare per 10 min.Rovesciare sul tagliere e battere la pasta per alcuni minuti.Mettere in una ciotola unta d'olio e far lievitare 1 ora.
Lavorarlo nuovamente e fare due palle.
Formare due filoni,fare una serpentina,arrivare fino alla fine e sollevare l'ultimo tratto,passare sulla serpentina stessa e fissare l'estremità.
Pennellare con acqua e spargere sopra i semi di sesamo.
Disporli in teglia e far lievitare per 1 ora e mezzo.Infornare a 210° per 15 minuti,poi abbassare la temperatura a 190\200°per altri 10 min.Infine appoggiare il pane sulla griglia e far cuocere ancora una quindicina di minuti.


1 коментар: