Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

сряда, 17 март 2010 г.

Пица с гъби, шунка и маслини / Pizza con funghi, prosciutto e olive


Пицата заема достойно място в моята кухня. Обичаме да я похапваме и често я правя. Смело мога да кажа, че пицата ми е тънка с хрупкава коричка отдолу, нищо общо с предлаганите в много заведения пухкави гарнирани питки, но не и пици :)))) Рецептите за приготвяне на тестото са различни дори в италианската кухня. Аз също правя тестото позовавйки се на разнообразни рецепти. Този път се спрях на следното:

Продукти за тестото:
едно яйце
лъжичка сол
лъжичка захар
2 с.л. зехтин
250мл хладка вода
пакетче суха мая
около 450/500г брашно
Както обикновено приготвяме кваста. В паничка слагаме маята, захарта, супена лъжица брашно и малко хладка вода и оставяме за около 5-10минути, за да шупне.
Пресяваме брашното. Правим кладенче, в което изсипваме кваста, солта, зехтина,водата, яйцето и омесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да втаса за около 30 минути. След което това количество може да се раздели на две части, от които да направим две хубави големи пици с диаметър 38см. Готовата разточена платка намазвам с доматена салца, гарнирах със шунка, гъби и маслини. Поръсих с пармиджано, босилек е малко зехтин. Изпича се във фурна предварително загрята на 160 градуса с вентилатор за около 20-25 минути.

Adoriamo la pizza a casa nostra! Con orgoglio potrei dire che la preparo all'italiana :)))) Assolutamente fina e crociante.
La ricetta per la pasta:
un uovo, un cucchiaino di sale, 2 cucchiai di olio d'oliva, un cucchiaino di zucchero, una bustina di lievito secco, 250ml d'acqua tiepida e 450-500g di farina manitoba(da me extra) abbastanza per ottenere una pasta liscia ed elasica.
Come si procede?
In una ciotola mettiamo lo zucchero,un cucchiaio di farina, il lievito secco e un po' d'acqua tiepida. Lasciamo il composto fino ad ottenere le schiuma densa.
Nella farina setacciata versiamo il lievito, l'acqua, il sale, l'olio di oliva cominciamo ad impastare, quando otteniamo una palla di pasta liscia ed elastica, lasciamola lievitare per 30 minuti. E tutto...Dividiamo la pasta in due palle. Poi con mattarello facciamo la sfoglia. Spalmiamo con la slasa di pomodori. Mettiamo il prosciutto, i funghi, le olive...cospargiamo con il parmigiano, un po' di basilico e un po' di olio di oliva. Inforniamo in forno precedentamente riscaldato a 160 gradi per 20-25 minuti circa.

Няма коментари:

Публикуване на коментар