Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 8 март 2010 г.

Питка "Цвете" / Focaccia "Fiore"

Taзи питка направх днес за празника. Исках да я свържа символично с него...да е нежна, красива...

Продукти:
250мл прясно мляко
2 яйца
1ч.л. сол
1ч.л. захар
3с.л. разтопено масло
40г прясна мая
750г брашно

Няма нищо особено при замесване на тестото. Важно е всички продукти да са със стайна температура. Поставяме маята, захарта, лъжичка брашно и хладка вода в купичка, за да втаса. Пресяваме брашното, в кладенчето слагаме едно яйце, един белтък, солта, маслото, прясното мляко, което е топличко и на края шупналата мая. Замесваме тесто, което е гладко и еластично. Оставяме го да втасва един час.
После оформяме питката - цвете.
Разделяме тестото на три части. Една малка топчица, която ще бъде средата на цветето. Една по-голяма част и третата е най-голяма. Започваме от последната топка тесто. Делим го на 5 малки топчици. Всяка разточваме с диаметър 24 см. Поставяме една върху друга като мажем с масло. Взимаме ги както са наредени и поставяме в тава за питки с диаметър 30см. Като сложим тестото трябва да има около 3см до борда на тавата. Режем с остър нож от центъра към края на кората без да срязваме напълно и до края, на 8 равни триъгълници, които обръщаме навън към борда на тавата ето така:

В средата остава свободно пространство. Там ще поставим другите платки. Следващата по големина топка тесто делим на 3. Процедираме по същия начин. Поставяме в свободния център. Отново разрязваме на осем триъгълника, но този път трябва да са между всеки два от първия кръг. Така се получава красиво разминаване на листенцата на цветето.
В средата остава да поставим най-малката топчица. Оставяме да втаса за един час.
Намазваме с жълтък. Поръсваме листенцата със сусам, а средта с мак и слагаме да изпечем на 160 градуса с вентилатор за 40 минути. Страхотна е на вкус. Тънка и хрупкава коричка, а вътре е "на конци".


La ricetta per la focaccia "Fiore".
Gli ingredienti:
2 uova
250ml di latte
3 cucchiai di burro fuso(per l'impasto)
50g di burro per spalmare le sfogle
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di sale
40g di lievito fresco
750g di farina (da me tipo extra, da voi forse manitoba)

Per una buona focaccia di questo tipo tutti gli ingredienti devono essere con la temperatura ambiente.
In una ciotola mettiamo il lievito fresco, il cucchiaino di zucchero, un cucchiaio di farina e circa 20ml d'acqua ttiepida, copriamo la ciotola e lasciamo fino al momento quando la ciotola e piena di schiuma. Poi nella farina settacciata mettiamo un uovo e un albume(il turlo lasciamo per spalmare), il sale, il latte tiepido, il burro, il lievito pronto e cominciamo ad impastare fino ad ottenere una pasta liscia ed elastica. La lasciamo a levitare per un'ora. Poi dopo la formazione del fiore in teglia, lasciamo di nuovo per circa 30 minuti.


Dopo la levitazione, l'impasto si divide a tre: una piccola pallina per il centro del fiore, una pi... Mostra tuttoù grande e una palla grande. Da quest'ultima si fanno 5 palline. Ogni di loro con il mattarello si sfoglia con il diametro di 24cm. La prima si spalma con il burro, sopra si mette la seconda sfoglia, si spalma con burro si mette sopra la terza e così via...Poi si mettono in una teglia -diamtero 30cm e profonda. Con la punta del coltello si taglaino triangoli dal centro verso il bordo senza tagliare il bordo, fate attenti! Dalla foto si vede. I nostri triangoli infatti sono le foglia del fiore.

Con la seconda palla si procede nello stesso modo. Si divide a 3 palline. Ogni di loro si sfolglia...si mettono una sopra altra e poi nel centro. Con la punta del coltello si tagliano dei triangoli pero questa volta devono essere tra quelli dal primo cerchio.
La piccola pallina si mette nel centro ...allora il fiore è pronto.
La focaccia e lievitata, l'ho spalamata con tuorlo. Sul petalo del fiore si cosparge il seme di sussamo, al centro con seme di papavero. Si inforna a 160 gradi)forno ventilato) per 40 minuti.

16 коментара:

  1. Прекрасно цвете си направила, Илина.
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Питката е страхотна, много красиво цвете си направила. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно е красива,Илинка. Онемях направо. Браво ,браво,браво ....

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета! Много сте мили!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна е, Илина!

    Поздравления за сръчните ти ръце!

    И пожелание за ведри, пълни с положителни емоции предпролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти от сърце, Дими! Така се радвам, че ви е харесала. Много обичам да оформям питки, хляб по различен начин. Защото тестото си е тесто, там вариациите не са с много възможности :)))))
    И на теб Дими, желая хубава и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Апетитна и красива питка си направила, Илина!
    Ох, как обичам и аз да меся и пека, но лошото е, че обичам и да ги похапвам :-D А килцата се трупат, трупат :(

    Поздрави и хубава вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Тони! Аз обичам да ги правя....и само опитвам :)))
    Хубава вечер ти желая и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мария! Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. j'adore le façonnage il est très beau, bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна е!
    Искам да те питам - после като ги делиш на малки топки - еднакви ли са помежду си?
    Ако ги разделя още в началото на 9 равни малки топки пак същото ли е?
    Благодаря ти предварително, лека вечер

    ОтговорИзтриване
  12. Райна, делим отделните две части тесто на еднакви(до колкото могат да са еднакви разбира се) топки. Според мен е по-добре да се разделят на три части както съм обяснила, защото ако разделиш цялото тесто на еднакви, то това топче тесто, което ще бъде в центъра ще стане ужасно малко и няма да покрие. Отделя се една не съвсем мъничка топка за центъра и след това на две части.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна питка, мисля да я пробвам за Цветница.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Илина :)
    Тия дни, търсейки рецепта за красиво оформена питка, попаднах на твоя блог и избрах да направя тази питка. Получи се страхотно на вид (все още не сме я опитали, но не се съмнявам във вкуса), благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Непременно ще я направя на Цветница и ще зарадвам моите близки с имена на цветя

    ОтговорИзтриване