Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

сряда, 31 март 2010 г.

Сицилиански хляб мафалда / Pane siciliano mafalda

Това е сицилиански хляб, чиято форма е много специфична, следва извивките на тялото на змията, а отгоре е опашката й. Сицилианците го наричат още мафалда.
Продукти за две хлебчета:

500г брашно
300-400г вода
2ч.л. сол
2с.л. зехтин
20г прясна мая
1ч.л. мед

В купичка си подготвяме маята. Натрошаваме я, добавяме й малко хладка вода и лъжичка брашно и оставяме да шупне. В преятото брашно слагаме зехтина, меда, водата, шупналата мая, объркваме и накрая и солта. Замесваме гладко тесто, което удряме поне двадесетина пъти в плота. После оставме да втасва за час.
Втасалото тесто разделяме на две половини. От всяка топчица тесто правим дълъг фитил, с който ще оформим зигзагообразната форма, а краят ще удължим така, че да премине над цялото хлебче. В тава застиламе пекарска хартия, която повдигаме в средата за да обособим две пространства за двете хлебчета, които ще втасат за втори път около час и половина. Намазваме ги с четката потопена във вода и поръсваме обилно със сусам.
Печем по следния начин...На предварително загрята фурна на 210 градуса печем 15 минути, после намаляваме на 190 и печем още 10 минути, след което хлебчетата поставяме на скарата и печем още 5-10 минути. Отвън се получава невероятно хрупкава коричка с вкус на сусам.


350 gr di farina di grano duro
150 gr di farina 00
300\400 gr di acqua
20 gr di lievito di birra
2 cucchiaini di sale
2 cucchiai di olio d'oliva
1 cucchiaino di miele
semi di sesamo

Far sciogliere il lievito in una parte d'acqua.Versare nell'impastatrice le farine,l'olio,il miele e il lievito pian piano.
Aggiungere la restante acqua ed infine il sale.
Far andare per 10 min.Rovesciare sul tagliere e battere la pasta per alcuni minuti.Mettere in una ciotola unta d'olio e far lievitare 1 ora.
Lavorarlo nuovamente e fare due palle.
Formare due filoni,fare una serpentina,arrivare fino alla fine e sollevare l'ultimo tratto,passare sulla serpentina stessa e fissare l'estremità.
Pennellare con acqua e spargere sopra i semi di sesamo.
Disporli in teglia e far lievitare per 1 ora e mezzo.Infornare a 210° per 15 minuti,poi abbassare la temperatura a 190\200°per altri 10 min.Infine appoggiare il pane sulla griglia e far cuocere ancora una quindicina di minuti.


вторник, 30 март 2010 г.

Мъфини с боровинки и с шоколад \Muffin ai mirtilli e al cioccolato

Продукти:
400г брашно
250мл прясно мляко
120г масло
300г захар
3 яйца
1/2пакетче бакпулвер
щ.сол
В купа смесете сухите продукти: брашно, сол, бакпулвер. Разбийте с миксер захарта и мекото масло, добавете яйцата едно по едно. Накрая и прясното мляко. Добавете сухите продукти и разбъркайте с шпаулата. Тази смес разделих на две части. Към едната добавих 3-4 супени лъжици сладко от боровинки.От останалата смес сложих по малко във всяка капсула, след което по половин чаена лъжичка течен шоколад и отново от сместа, за да покрия. От цялата доза се получават 24 мъфина.
Ingredienti:
400g di farina
3 uova
120 g di burro fuso
250g di latte
300g di zucchero... Mostra tutto
1\2 bustina di lievito per dolci
Pizzico di sale
In una ciotola mettere la farina, il sale, il lievito per dolci. Sbattere lo zucchero e il burro con frullatore, poi aggiungere le uova una per volta. Versare il latte verso il composto e poi gli ingredienti secchi. Amalgamare bene. Questo composto ho diviso a due. Verso una parte ho aggiunto 3 cucchiai della confittura dei mirtilli, verso l’altra il cioccolato a gocce.
Da questa dose vengono 24 muffin.


Кростата с рикота и ореховки / Crostata alla ricotta, mandorle e amaretti



Тази кростата е невероятно вкусна!!!! Рецептата е на моята добра приятелка Клаудиа. Благодаря ти, мило момиче! Харесвам сладкиши с рикота, този е изключително фин!

Продукти:
200г брашно
100г нишесте
120г захар
100г масло
1/2пакетче бакпулвер
1 яйце

Продукти за пълнежа:
80г захар
200г рикота
50г смлени бадеми
200г ореховки смлени
1 яйце

От продуктите за основата замесете гладко маслено тесто. Увийте в свежо фолио и оставете за половин час в хладилника. След което извадете и разточете кора, с която да покриете тава за пай с диаметър 26см - дъно и бордове. Пригответе пълнежа от посочените продукти. Използвах италинска рикота, защото е безсолна и кремообразна. Добавете към рикотата смлените ореховки, бадемите, захарта и яйцете и объркайте добре. Изсипете върху основата. Аз отделих мъничко от тестото, добавих какао към него и направих листенца, тъй като посветих този сладкиш на настъпилата пролет )) Изпечете на 180 градуса за около 30-35 минути.
Una crostata squisitissima...buonissima....mmm !!!!! La ricetta è della mia amica Claudia! Grazie di cuore, carissima mia!
Ingredienti:
INGREDIENTI PER L'IMPASTO:
200gr. farina, 100gr. frumina, 120gr. zucchero,100gr. burro , 1\2 bustina lievito, 1 uovo.

INGREDIENTI PER IL RIPIENO :
80gr. zucchero,200gr. ricotta, 50gr. mandorle tritate a farina, 200gr. amaretti tritati, 1 uovo.

PREPARAZIONE:
setacciare la farina + frumina + lievito, aggiungere lo zucchero , mescolare bene e aggiungere il burro fuso. Impastare il tutto e incorporare l'uovo.Deve risultare un impasto un pò granuloso.Rivestire una tortiera con 3/4 della pasta .Preparare il ripieno mescolando la ricotta con lo zucchero e l'uovo. Tritare a farina le mandorle e gli amaretti, aggiungerli poi alla crema di ricotta. Amalgamare bene il tutto e versarlo nella tortiera. Sbricciolare l'impasto rimasto sopra il ripieno, cercando di coprire tutta la superficie. Per creare le decorazioni , usare una piccola parte dell'impasto, aggiungere del cacao amaro e un goccio di latte, x renderlo + morbido. Ritagliare con delle formine a piacere.Infornare x circa 30-35 minuti a 180°

четвъртък, 25 март 2010 г.

Торта с крем дулсе де лече / Torta alla crema di dulce de leche

Снимка само на парче от тортата....докато я снимам беше започната....нищо следващия път :)))) Изключително вкусна торта.

Продукти:
за пандишпановия блат:
4 яйца
120г захар
120г брашно
ванилия
Приготвяме пандишпановия блат, изпичаме го и след като изтине разрязваме на две части.
за крема:
1 опаковка Дулсе де лече...тя е около 400мл
200г масло(меко)
Разбиваме маслото и млчения крем до получаване на пухкав гладък крем. Ако ви се струва много гъст, може да се добави около 100мл разбита предварително течна сметана.
Разпределяме крема, за да напълним тортата и да нанесем крем и отгоре. Украсете по желание
Per il pan di Spagna:
4 uova
120g di zucchero
120g farina
una bustina di vaniglia
Le uova e lo zucchero si sbattono fino a quando ottenere un composto cremoso...poi a poco a poco mettiamo la farina e amalgamiamo, ma non con frulatore ma con una spatula di silicone o un cucchiaio di legno....per poter entrare l'aria in composto. Poi la vagniglia e il composto e pronto per infornare...Lo versiamo in uno stampo di 22 o 24 cm di diamtero...in fondo mettiamo la carta da forno...Infornimao 30'35 minuti a 160gradi forno ventilato.
La crema è semplice! Una scattolina di dulce di leche 400ml circa...forse lo troverate della ditta Nestlè....La crema dulce de leche si amlagama con 200g di buro che è con la temperatura amiente cioè morbido morbido ma non liquido.
Il pan di spagna taglaimo a due strati..Dentro spalmiamo la crema ed anche sopra...La decorazione secondo il gusto secondo la fantasia...Io questa volta ho cosparso con le noci tritate.

сряда, 17 март 2010 г.

Хляб плитка с розмарин/ Treccia di pane al rosmarino

Този невероятно вкусен и ароматен италиански хляб направих снощи по рецептата на моята прекрасна приятелка Рита. Благодаря ти Рита! Рецептата влезе веднага в моята класация "любими и предпочитани"! Не е хляб, а някаква прелест :))) Рита се притесняваше ако вземе да остане от него и в разговор ми предложи какво да направя на другия ден, за да го довършим :)))))) Не остана и следа.....ахахха...

Продукти:

480г брашно 4с.л. зехтин ч.л. сол ч.л. захар 250мл хладка вода 20г прясна мая или пакетче суха розмарин

От посочените продукти замесете гладко и еластично тесто: брашно, сол, 1с.л. зехтин, мая, захар и вода. Натиснете с юмрук тестото да се образува вдлъбнатина. Сипете 3 с.л. зехтин и около супена лъжица-две розмарин, предварително леко счукан. Измесете хубаво тестото така, че да поеме мазнината и подправката. Накрая ударете няколко пъти тестото на плота. Поставете го в дълбока купа намазана с олио, за да втаса и покрийте със свежо фолио. Оставете да втасва един час.

Когато тестото е готово, поставете на полта, разделете на две еднакви части, от които направете два еднакво дълги фитила. Усочете двата фитила, като завиете на венец и добре съедините краищата. В средата ще остане мъничко пространство, което при втасването ще се изпълни. Поставете хляба в тава върху хартия за печене и оставете отново да втаса за около 45 минути. Може да поставите тавата във фурната само на включена светлина. След 45 минути извадете тавата и включете фурната на 160градуса с вентилатор. Преди да поставите хляба да се пече намажете внимателно с малко зехтин, по желание може да поръсите с малко едра сол и розмарин. Печете в продължение на 30-40 минути докато получите една златиста коричка.

Мmmm, gnam gnam.....buonissimo e profumissimoooo! Assolutamente da provare!
Questo pane italaino tanto squisito e profumato ho fatto ieri sera secondo la ricetta della mia carissima amica Rita. Grazie di tutto mio cuore, Rita!

Ingredienti: 480gr farina manitoba (o metà manitoba e metà bianca) - 4 cucchiai olio d'oliva - sale - 20gr lievito di birra (o una bustina di lievito secco)- 250ml d'acqua - rosmarino.

Dagli ingredienti fare una pasta liscia e elastica.
Allargare l'impasto con le mani e formare un solco al centro.
Mettere nell'incavo 3 cucchiai di olio d'oliva e rosmarino.
Per la quantità di quest'ultimo regolatevi in base al vostro gusto.
Impastare per qualche minuti facendo assorbire bene gli ingredienti aggiunti nella pasta. Sbatterla qualche volta sul piano,
poi deve mettere l'impasto coperto da un canovaccio a lievitare in un luogo tiepido (ad es nel forno con la luce accesa) per un’ora.
Lavorare qualche istante con le mani e poi dividerlo in due parti uguali.
Formare due rotoli di pasta della stessa lunghezza e dello stesso diametro di spessore.
Unire un'estremità dei due rotoli e intrecciarli bene tra loro.
Poggiare la treccia ottenuta sulla placca del forno foderata con carta forno bagnata e strizzata.
Chiudere la treccia a ciambella,saldando bene le estremità.
Coprire con il canovaccio e mettere a lievitare per un'altra ora nel forno spento con la lucina accesa.
Dopo 45 minuti però tirate la treccia fuori dal forno e lasciate finire fuori la lievitazione.
Nel frattempo accendere il forno a 160°
(forno ventilato) e portarlo a temperatura.
Al termine dell'ultima ora di lievitazione, spennellare con olio la superficie della treccia e cospargere con una presa di sale e un po' di rosmarino.
Infornare nel ripiano medio del forno per 40 minuti o fino che la treccia non sarà dorata.
Lasciar raffreddare almeno un'ora prima di servirla.


Крем карамел с кроасанчета/ Flan a forma di cambella con corentti al cioccolato


Изклчително вкусен десерт, който се приготвя бързо и лесно :)))

Продукти:
за крем карамела:
6 яйца
1 1/2ч.ч. захар
700мл прясно мляко
ванилия
3-4с.л. захар за карамелизиране
12 кросанчета с шоколад (голяма опаковка на 7 дейс, но остават 2-3)

Първо карамелизираме захарта и полученият карамел сипваме на дъното на форма за кекс. Нареждам отгоре плътно кроасанчетата едно до друго. Приготвяме сместа за крема и го изсипваме върху кроасаните. Не се притеснявайте, да те ще изплуват отгоре, само че когато изпечем и обърнем, те ще са основата :)) Това е всичко, което касае приготвянето. Пчечем на водна баня, като внимаваме водата да не завира, от това зависи гладкостта на карамела!
Когато сладкишът е готов, оставете да изтине, след това внимателно прокарайте ножа около формата и обърнете внимателно върху поднос.





Flan a forma di ciambella dentro con cornetti al cioccolato
La ricetta:
per il flan:
6 uova
700ml di latte
250 di zucchero
una bustina di vaniglia
12 cornetti al cioccolato
4 cucchiai di zucchero per il caramello...

Preparazione:
Facciamo scogliere lo zucchero fino ad ottenere un buon caramello. Lo versiamo nello stampo
per cambelle...Poi sopra il caramello mettiamo i cornetti..uno accanto
ad altro. Preparaimo il composto per il flan e lo versiamo sopra i
cornetti. Cuociamo a bagno maria a 160 gradi(forno ventialto).Un
dessert molto interessante e buonissimo vi assicuro.

Пица с гъби, шунка и маслини / Pizza con funghi, prosciutto e olive


Пицата заема достойно място в моята кухня. Обичаме да я похапваме и често я правя. Смело мога да кажа, че пицата ми е тънка с хрупкава коричка отдолу, нищо общо с предлаганите в много заведения пухкави гарнирани питки, но не и пици :)))) Рецептите за приготвяне на тестото са различни дори в италианската кухня. Аз също правя тестото позовавйки се на разнообразни рецепти. Този път се спрях на следното:

Продукти за тестото:
едно яйце
лъжичка сол
лъжичка захар
2 с.л. зехтин
250мл хладка вода
пакетче суха мая
около 450/500г брашно
Както обикновено приготвяме кваста. В паничка слагаме маята, захарта, супена лъжица брашно и малко хладка вода и оставяме за около 5-10минути, за да шупне.
Пресяваме брашното. Правим кладенче, в което изсипваме кваста, солта, зехтина,водата, яйцето и омесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да втаса за около 30 минути. След което това количество може да се раздели на две части, от които да направим две хубави големи пици с диаметър 38см. Готовата разточена платка намазвам с доматена салца, гарнирах със шунка, гъби и маслини. Поръсих с пармиджано, босилек е малко зехтин. Изпича се във фурна предварително загрята на 160 градуса с вентилатор за около 20-25 минути.

Adoriamo la pizza a casa nostra! Con orgoglio potrei dire che la preparo all'italiana :)))) Assolutamente fina e crociante.
La ricetta per la pasta:
un uovo, un cucchiaino di sale, 2 cucchiai di olio d'oliva, un cucchiaino di zucchero, una bustina di lievito secco, 250ml d'acqua tiepida e 450-500g di farina manitoba(da me extra) abbastanza per ottenere una pasta liscia ed elasica.
Come si procede?
In una ciotola mettiamo lo zucchero,un cucchiaio di farina, il lievito secco e un po' d'acqua tiepida. Lasciamo il composto fino ad ottenere le schiuma densa.
Nella farina setacciata versiamo il lievito, l'acqua, il sale, l'olio di oliva cominciamo ad impastare, quando otteniamo una palla di pasta liscia ed elastica, lasciamola lievitare per 30 minuti. E tutto...Dividiamo la pasta in due palle. Poi con mattarello facciamo la sfoglia. Spalmiamo con la slasa di pomodori. Mettiamo il prosciutto, i funghi, le olive...cospargiamo con il parmigiano, un po' di basilico e un po' di olio di oliva. Inforniamo in forno precedentamente riscaldato a 160 gradi per 20-25 minuti circa.

понеделник, 8 март 2010 г.

Питка "Цвете" / Focaccia "Fiore"

Taзи питка направх днес за празника. Исках да я свържа символично с него...да е нежна, красива...

Продукти:
250мл прясно мляко
2 яйца
1ч.л. сол
1ч.л. захар
3с.л. разтопено масло
40г прясна мая
750г брашно

Няма нищо особено при замесване на тестото. Важно е всички продукти да са със стайна температура. Поставяме маята, захарта, лъжичка брашно и хладка вода в купичка, за да втаса. Пресяваме брашното, в кладенчето слагаме едно яйце, един белтък, солта, маслото, прясното мляко, което е топличко и на края шупналата мая. Замесваме тесто, което е гладко и еластично. Оставяме го да втасва един час.
После оформяме питката - цвете.
Разделяме тестото на три части. Една малка топчица, която ще бъде средата на цветето. Една по-голяма част и третата е най-голяма. Започваме от последната топка тесто. Делим го на 5 малки топчици. Всяка разточваме с диаметър 24 см. Поставяме една върху друга като мажем с масло. Взимаме ги както са наредени и поставяме в тава за питки с диаметър 30см. Като сложим тестото трябва да има около 3см до борда на тавата. Режем с остър нож от центъра към края на кората без да срязваме напълно и до края, на 8 равни триъгълници, които обръщаме навън към борда на тавата ето така:

В средата остава свободно пространство. Там ще поставим другите платки. Следващата по големина топка тесто делим на 3. Процедираме по същия начин. Поставяме в свободния център. Отново разрязваме на осем триъгълника, но този път трябва да са между всеки два от първия кръг. Така се получава красиво разминаване на листенцата на цветето.
В средата остава да поставим най-малката топчица. Оставяме да втаса за един час.
Намазваме с жълтък. Поръсваме листенцата със сусам, а средта с мак и слагаме да изпечем на 160 градуса с вентилатор за 40 минути. Страхотна е на вкус. Тънка и хрупкава коричка, а вътре е "на конци".


La ricetta per la focaccia "Fiore".
Gli ingredienti:
2 uova
250ml di latte
3 cucchiai di burro fuso(per l'impasto)
50g di burro per spalmare le sfogle
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di sale
40g di lievito fresco
750g di farina (da me tipo extra, da voi forse manitoba)

Per una buona focaccia di questo tipo tutti gli ingredienti devono essere con la temperatura ambiente.
In una ciotola mettiamo il lievito fresco, il cucchiaino di zucchero, un cucchiaio di farina e circa 20ml d'acqua ttiepida, copriamo la ciotola e lasciamo fino al momento quando la ciotola e piena di schiuma. Poi nella farina settacciata mettiamo un uovo e un albume(il turlo lasciamo per spalmare), il sale, il latte tiepido, il burro, il lievito pronto e cominciamo ad impastare fino ad ottenere una pasta liscia ed elastica. La lasciamo a levitare per un'ora. Poi dopo la formazione del fiore in teglia, lasciamo di nuovo per circa 30 minuti.


Dopo la levitazione, l'impasto si divide a tre: una piccola pallina per il centro del fiore, una pi... Mostra tuttoù grande e una palla grande. Da quest'ultima si fanno 5 palline. Ogni di loro con il mattarello si sfoglia con il diametro di 24cm. La prima si spalma con il burro, sopra si mette la seconda sfoglia, si spalma con burro si mette sopra la terza e così via...Poi si mettono in una teglia -diamtero 30cm e profonda. Con la punta del coltello si taglaino triangoli dal centro verso il bordo senza tagliare il bordo, fate attenti! Dalla foto si vede. I nostri triangoli infatti sono le foglia del fiore.

Con la seconda palla si procede nello stesso modo. Si divide a 3 palline. Ogni di loro si sfolglia...si mettono una sopra altra e poi nel centro. Con la punta del coltello si tagliano dei triangoli pero questa volta devono essere tra quelli dal primo cerchio.
La piccola pallina si mette nel centro ...allora il fiore è pronto.
La focaccia e lievitata, l'ho spalamata con tuorlo. Sul petalo del fiore si cosparge il seme di sussamo, al centro con seme di papavero. Si inforna a 160 gradi)forno ventilato) per 40 minuti.