Шоколадови пастички
За блат:
3 броя какаови кексчета „Eti”
За крема:
200г натурален шоколад
300мл течна сладкарска сметана
50мл течна сметана за украса
За сироп:
50мл вода
2-3с.л. захар
2ч.л. какао
2с.л. масло
Приготвяне:
· Първо ще приготвим ганаша. Така се нарича кремът от сладкарска сметана и натурален шоколад. Изсипваме сметаната в касерола и поставяме на котлона. Начупеният на малки парчета шоколад слагаме при сметаната и разбъркваме докато се разтопи напълно и стане хомогенна смес, която е напълно течна. Махаме от огъня, оставяме да се поохлади и след това в хладилника, за да започне процеса на стягане. Когато се стегне и при разклащане не е течно, е готово. Изваждаме от хладилника и разбиваме с миксера на пухкав крем. Това е нашият ганаш. Някои добавят захар . Не слагам никога, защото предпочитам лекият и ненакъртващ вкус на ганаш. Така е много по-диетично.
· Сироп: В подходящ малък съд слагаме всички продукти. Какаовият сироп разбъркваме и оставяме да заври, след което махаме от котлона и оставяме да се охлади.
· Нарязваме трите кексчета на филийки с дебелина около един см. Те ще ни послужат за блат. Можем да наредим върху поднос с ринг и ще направим кръгла торта, аз избрах да ползвам правоъгълен ринг, за да нарежа после на малки пасти.
· Сиропираме леко нашия блат.
· Над него разстиламе половината от крема ганаш. Нареждаме втори ред от кексови филийки. Отново леко сиропираме и нанасяме останалия крем.
· Поставяме в хладилника да се стегне.
· Ако формата е правоъгълна, сега е моментът да извадим и да нарежем на пастички. Над всяка с шприц оформяме по една розичка от течната сметана, която разбиваме с миксера до сгъстяване.
Честит Рожден Ден Илинче!!!
ОтговорИзтриванеБъди много, много, много щастлива!!!
Всичко най-хубаво ти желая!
Хайде наздраве! :)
Здравей ,Illina!
ОтговорИзтриванеШоколадовата вълна ме доведе в твоя блог, а открих и други интересни неща.
Каня те при мен , за да получиш една награда - предизвикателство и ако желаеш, да я споделиш.
Хубави почивни дни!!!
Страхотни пастички! Благодаря за рецептата! Прохладен и приятен ден!:)
ОтговорИзтриванеEsta receta me encanta es una delicia,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриване