Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

неделя, 8 май 2011 г.

Лазаня / Le lasagne

Лазаня често поднасям у дома. Използвам готовите кори на Де Чеко или Барила...но най-вкусна е когато приготвям корите сама. Не е кой знае каква философия, но се изисква малко повече време :) Обаче си заслужава всяка минутка труд.
Този път ги приготвих и лазанята стана ....мммм....много вкусна.

За тестото:
брашно около 300-350г
3 яйца
1/2ч.л. сол
1-2с.л. вода

Замесеното тесто е доста твърдо като консистенция, такова трябва да е. Разстиламе го върху плота с помощта на точилката с дебелина 2-3мм. Нарязваме кори според размера на тавичката, която сме избрали за лазанята.
На котлона слагаме тенджера с вода да заври. Когато заври добавяме 1с.л. олио и малко сол. Не повече от две кори пускаме във врящата вода за около 2 минути. Изваждаме с решетъчна лъжица и ги поставяме в тава намазана с олио за да не залепнат. Така процедираме с всички кори. За по 2 минути във врящата вода.

Ето бланшираните ми кори.
За соса:
Италианците използват така любимата им панчета, т.е. бекон. Аз предпочитам да използвам шунка.
И така:
200-300г шунка
1 голяма глава лук
1 морков
400-500г домати на кубчета
бослилек
сол
Задушаваме глава лук нарязана на ситно заедно с настъргания морков. Добавяме наситнената шунка, разбъркваме и сипваме доматите. Подправяме със сол, босилек и оставяме сосът да покъкри още 7-8 минути.
За сос бешамел:
400мл прясно мляко
40г брашно
40г масло
щ. инд. орехче
сол
Обикновено използвам готов. Продава се в пликчета...около 4-5 в една кутия, гръцко производство. Използвам не цяло пликче дори, а само 3с.л. лъжици, които размесвам с прясно мляко по указание. Много по-лесно и бързо е.
След всичко това сме готови да редим лазанята :)
Взимаме правоъгълната тава, намзваме я с олио, започваме с един слой от корите. Поливаме ги с бешамел, после от соса с шунката, след което настъргваме пармиджано или кашкавал....продължаваме така до края...Последен ред кори, поливаме със сос бешамел, настъргваме обилно пармиджано или кашкавал и слагаме във фурната на 170-180 градуса за около 225-30 минути....или до златиста апетитна коричка отгоре.

2 коментара:

  1. Здравей!До сега винаги съм приготвяла лазанята с готови кори,но твоите изглеждат много сполучливи. Ще им се пробвам в първия удобен момент.

    ОтговорИзтриване