Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

сряда, 12 януари 2011 г.

Свинско и дългозърнест ориз

Рецептата за месото е моя импровизация, а ориза приготвих според рецепта за хубав пухкав дългозърнест ориз, взета от интернет. Преди седмици бях в Англия и при посещението на арабски и тайландски ресторанти, похапнах страхотно приготвен ориз, в който се влюбих, а в добавка предлагаха неворятни люти сосчета. Щом се върнах, започнах да проучвам рецепти и да опитвам.
У дома са категорични, че този път съм.....мноооого успешна :)

И така, рецептата.
За приготвяне на месото:
300-400г свинско месо (филе)
2-3 картофа
2 моркова
2с.л. доматена салса
сол, олио, черен пипер, риган
Месото се нарязва на жулиени и се слага в тенджера с малко олио. Похлупва се и се готви около 10 минути. Прибавяме картофите на едро нарязани и морковите, нарязани на три парчета, малко вода и отново похлупваме. Намаляваме температурата и ястието къкри около 15-20 минути. накрая добавяме доматеното пюре и подправките, още 5 минути и е готово.
За приготвянето на ориза:
1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 голяма глава лук
2-3с.л. олио
на върха на чаена лъжичка куркума
1 зеленчуков бульон
2ч.ч. вода
мъничко сол

Първо, ориза трябва де се измие много добре. Поставя се в дълбока купа, сипваме вода, претриваме зрънцата с ръце, изхвърляме водата и тази процедура поне 4-5 пъти. След което наливаме топла вода и престоява 15 минути.
Взимаме подходяща тенджера, сипваме 2-3 супени лъжици олио и слагаме наситнеата глава кромид да се запържи добре. После добавяме измития и отцеден ориз и куркумата. Количеството вода е 2 чаени чаши, което предварително загряваме и слагаме бульонът да се разтвори. Заливаме ориза и когато заври, намаляваме температурата на котлона и похлупваме. Под похлупак ври леко за около 10 минути. Изключваме котлона и оставяме за 15-20 минути да доомекне на пара. През цялото време на приготвяне капака не се отваря и не се разбърква. когато изминат 20 минути, отхлупваме и леко "повдигаме" ориза с вилица. Стана наистина страхотен, всяко зрънце отделно и много много вкусен. :)

3 коментара:

  1. Често слагам куркума в ориза, харесва ни у дома.
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. Илина, предлагаш интересна технология за ориза.
    Ще трябва да опитам!
    А куркумата редовно присъства в моя ориз!
    ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! И аз харесвам и използвам куркумата като подправка. Опитайте този начин, наистина е добър, защото оризът не слепва и вкусът е друг.
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване