Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

вторник, 18 януари 2011 г.

Кошнички с четири вида сирена


Ето ги и кошничките...много вкусни, много примамливи...
Направих 12 и използвах силиконовата форма за мъфини. Правят се лесно и бързо....ала още по-бързо изчезват....преди да са успели да изтинат :)

За една кошничка: 4 парчета от корите с размер 8 на 8см
За пълнежа:
70г шунка
50г сирене бри
50г синьо сирене
50г ементал
50г кашкавал
1 яйце
2-3с.л. прясно мляко
1ч.л. брашно
щ.сол
щ. черен пипер

Нарязваме корите на квадратни парчета. Взимаме 4 парчета, като всяко мажем леко с мазнина и ги разполагаме така, че краищата да се разминават. Обличаме гнездото за мъфин. Стърчащите краища загъваме навътре. Нарязваме шунката на малки парченца и поставяме по мъничко във всяка кошничка. Добавяме и трите вида сирена - бри, ементал и синьо, нарязани на малки кубчета. В купичка слагаме настъргания кашкавал, яйцето, прясното мляко, солта и пипера, добре объркваме и с тази смес заливаме сирената. Печем ги на 180 градуса до зачервяване.
Имах намерение да поръся с ким преди печене....но го забравих. Със сигурност ще се върже добре с аромата на сирената....следващият път :)

Банички със спанак, сирене и песто

Тази вечер, в късните часове, реших да направя соленки, които утре да стават за лека закуска. Разполагах с пакет фини кори....и така решението бе взето бързо: малки триъгълни банички и кошнички с пълнеж.

7-8 кори за баница
За пълнежа:
по-малко от половин пакет спанак (използвах замразен, не разпологах със свеж, който предпочитам)
една връзка пресен лук
2ч.л песто
100г натрошено сирене
олио, жълтък и 1с.л. прясно мляко, черен сусам за поръсване

В тиган загряваме мазнината, слагаме спанака, нарязания на ситно пресен лук и задушаваме за много кратко. След като се охлади, добавяме сиренето и пестото. Пълнежът е готов.
За да направя малки триъгълничета, процедирам така...Корите разрязвам на две по дължина. Всяка лента намазвам с мъничко масло и сгъвам левия и десния край така, че да се прихлупят. Получава се дълга лента широка около2,5-3см. В долния край слагам лъжичка от пълнежа и започва оформянето на тригълната баничка. Намазвам ги леко с жълтък разбит с прясно мляко и поръсвам със сусам. Във фурна предварително загрята на 180 градуса печем за около 10-15 минути.
Ами това е...лесно и вкусно. Много са ароматни благодарение на пестото.

сряда, 12 януари 2011 г.

Свинско и дългозърнест ориз

Рецептата за месото е моя импровизация, а ориза приготвих според рецепта за хубав пухкав дългозърнест ориз, взета от интернет. Преди седмици бях в Англия и при посещението на арабски и тайландски ресторанти, похапнах страхотно приготвен ориз, в който се влюбих, а в добавка предлагаха неворятни люти сосчета. Щом се върнах, започнах да проучвам рецепти и да опитвам.
У дома са категорични, че този път съм.....мноооого успешна :)

И така, рецептата.
За приготвяне на месото:
300-400г свинско месо (филе)
2-3 картофа
2 моркова
2с.л. доматена салса
сол, олио, черен пипер, риган
Месото се нарязва на жулиени и се слага в тенджера с малко олио. Похлупва се и се готви около 10 минути. Прибавяме картофите на едро нарязани и морковите, нарязани на три парчета, малко вода и отново похлупваме. Намаляваме температурата и ястието къкри около 15-20 минути. накрая добавяме доматеното пюре и подправките, още 5 минути и е готово.
За приготвянето на ориза:
1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 голяма глава лук
2-3с.л. олио
на върха на чаена лъжичка куркума
1 зеленчуков бульон
2ч.ч. вода
мъничко сол

Първо, ориза трябва де се измие много добре. Поставя се в дълбока купа, сипваме вода, претриваме зрънцата с ръце, изхвърляме водата и тази процедура поне 4-5 пъти. След което наливаме топла вода и престоява 15 минути.
Взимаме подходяща тенджера, сипваме 2-3 супени лъжици олио и слагаме наситнеата глава кромид да се запържи добре. После добавяме измития и отцеден ориз и куркумата. Количеството вода е 2 чаени чаши, което предварително загряваме и слагаме бульонът да се разтвори. Заливаме ориза и когато заври, намаляваме температурата на котлона и похлупваме. Под похлупак ври леко за около 10 минути. Изключваме котлона и оставяме за 15-20 минути да доомекне на пара. През цялото време на приготвяне капака не се отваря и не се разбърква. когато изминат 20 минути, отхлупваме и леко "повдигаме" ориза с вилица. Стана наистина страхотен, всяко зрънце отделно и много много вкусен. :)

понеделник, 10 януари 2011 г.

Хлебчета с маслини и риган/ Panini con le olive


Много вкусни малки хлебчета с маслини и риган. Рецептата е моя, на базата на правен селски хляб.

Продукти:
около 450г брашно
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
1/2пак. мая (инстантна)
300 мл хладка вода

Приготвяне:
В дълбока купа пресяваме брашното. Правим кладенче и слагме всички продукти: мая, сол, зехтин. Сипваме хладката вода и бъркаме с лъжица много добре. Получава се лепкава гъста каша. Покриваме купата със свежо фолио и оставяме да почива поне час и половина.
На плота сипваме брашно и изсипваме втасалото тесто. С помощта на брашното от пухкавата маса оформяме плик, поръсваме брашно и отново сгъваме във вид на плик. Отрязваме 9-10 топчета. От всяко едно с пръсти оформяме лента широка 6-7см и дълга 13-14см. Намазваме леко с масло, поръсваме мъничко риган и няколко кръгчета маслинки.
Тази лента сгъваме два пъти и хлебчето е готово. Поставяме върху тава покрита с пекарска хартия. Докато приготвим и последното хлебчетата втасват.
Печем ги на 180 градуса(при мен с вентилатор) за окло 15 минути.

петък, 7 януари 2011 г.

Френска рецепта за шоколадови кексчета с много шоколад в сърцевината/ Petit moelleux au chocolat

Шоколадовите кексчета с течна консистенция в сърцевината се харесват много у дома, ето защо продължавам да търся нови и нови рецепти....разбира се и да ги пробвам :)
Намерих в един френски сайт за кулинария това предложение, което ми се стори интересно и го споделям с вас.
Продукти:
150 г натурален шоколад, поне 65/70% какао
6 кубчета шоколад (например от онези немски шоколади, които са на отделни блокчета)
80г масло
90г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца

Приготвяне:
Стопяваме шоколада и маслото на водна баня.
Разбиваме яйцата със захарта.
Добавяме брашното, след което и шоколадовата смес.
Намзаваме 6 формички за крем карамел с масло и поръсваме леко с брашно.
Сипваме от сместа, като не пълним формите до горе.
В средата забождаме по едно блокче/квадратче шоколад.
Печем 8/9 минути на 220 градуса( при мен 220градуса с вентилатор).
Внимаваме най-вече при печенето. В никакъв случай повече минути :)

Petits moelleux au chocolat
150g de chocolat noir
6 barrés de chocolat noir
80g de beurre
90g de sucre en poudre
2 c à soup de farine
4 aeufs