Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Кекс с лимони / Cake al limone

Преди около две седмици си купих 3 симпатични къдрави формички за кекс и както обикновено....се втурнах бързо да ги изпробвам :) Направих 3 кексчета с аромат на лимон. Със същия успех той би могъл да бъде заменен с портокал и в такъв вариант съм правила.

Продукти:
4 яйца
200г захар
300г брашно
100г картофено нишесте(или пшенично)
120г масло (меко)
кората на един лимон
сока на два лимона
1/2 пакетче бакпулвер

Разбийте маслото и захрата на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно и разбърквайте с миксера. Добавете малко по малко пресятото брашно, нишестето и бакпулвера. Накрая настърганата кора от лимона и лимоновия сок. Това количество е подходящо за форма за кекс или форма за торта с разкопчаващ се ринг. Аз разпределих в трите формички :) Намажете стените и дъното на формата с олио и посипете леко с брашно. Аз пекох на 160 градуса с вентилатор за около 25 минути.

Ingredientiç

4 uova intere

200 gr di zucchero

120 gr di burro ammorbidito

100g fecola di patate

300g di farina

succo di 2 limoni e la buccia grattugiata di un limone

mezza bustina di lievito per dolci

In una ciotola sbattete bene lo zucchero con il burro, aggiungete, una alla volta, le uova, sempre continuando a sbattere, quindi la farina e la fecola e il lievito, continuando a lavorare finchè l'impasto sarà bello liscio. Poi aggiungete il succo dei limoni e la loro buccia grattugiata,e amalgamate bene. Versatevi il composto in uno stampo, spolveratelo di zucchero granellato ed infornate a 160 (forno ventilato) per circa 25-30 min.

неделя, 7 ноември 2010 г.

Лигурската торта на баба / Тorta ligure della nonna

Един вкусен сладкиш, лек и пълен с много крем :)

За масленото тесто:
300г брашно
150г захар
150г масло
1 яйце
едно пакетче бакпулвер
щипка сол

За крема:
150г захар
50г брашно
500мл прясно мляко
2 яйца
едно пакетче ванилия
един лимон

Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което слагаме захарта, солта, яйцата, бакпулвера, добавяме и маслото нарязано на парченца и бързо замесваме хомогенно тесто, което поставяме в свежо фолио и оставяме в хладилника за около 20/30 минути.
Приготвяме млечно-яйчния крем и оставяме да се охлади.
Разделяме масленото тесто на две половини, едната от които е по-голяма. Разточваме я с дебелина около 3-5мм и поставяме в тава с диаметър 26см, изсипваме охладения крем, след което покриваме с по-малката кора. Затваряме краищата добре, поръсваме с пиноли или бадеми. Печем на 160 градуса за около 30-35 минути.

Ingredienti per la torta ligure della nonna:
per la pasta:
300g di farina
150g di zucchero
150g di burro
1 uovo
1 bustina di lievito
pizzico di sale

per la crema:
150g di zucchero
50g di farina
500ml di latte
2 uova
1 bustina di vanillina
1 limone
Setacciare la farina, aggiungete lo zucchero, un pizzico di sale, l'uovo, il lievito. Lavorate gli ingredienti con la forchetta, aggiungete il burro tagliato a pezzetti e imapstate rapidamente il tutto con le mani fino ad ottenere una pasta liscia e omogenea. Lasciate riposare l'impasto in frigorifero per 30 minuti.
Preparate la crema e lasciatela raffreddare. Togliete l'impasto dal frigorifero e stendetene metà sul fondo imburrato e infarinato di una teglia...diametro 26cm...Versate la crema e coprite con l'altra metà della pasta frola. Piegate il bordo sulla crema. Infornate a 160 gradi in forno ventilato per circa 30-35 minuti.

Сладкиш с кокос и шоколад/ Torta di cioccolato e cocco

Ето едно предложение за сладкиш с кокос и шоколад, който взех от книгата, която ми подари моята племенница "Dolci". Ще допадне на всеки, който харесва комбинацията от кокос и шоколад.

Продукти:
200г брашно
100г кокосови стърготини
150г захар
150г настърган морков
100г шоколад с пълнеж кокос
50мл олио
50мл прясно мляко
3 яйца
1 пакетче ванилия
1/2пакетче бакпулвер
Приготвяне:
Разбийте яйицата със захарта. Добавете пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, кокосовите стърготини и насъргания на ситно морков. Накрая прясното мляко и олиото. Пригответе една форма за торта разкопчващ се ринг с диаметър 22см. На дъното поставете пекарска хартия, а стените намажете добре с олио. Изсипете сместа и сложете шоколада, нарязан на мънички парченца, като с лъжица леко разнесете от сместа върху шоколада. Аз пекох в предварително нагрята фурна на 170 градуса с вентилатор около 25/30минути, трябва да се съобразите с фурната си. Когато извадите от фурната, нека се охлади леко, освободете от ринга и поръсете с пудра захар.
Ingredienti per la torta:
200g di farina
100g di cocco
150g di zucchero
150g di carote
100g cioccolato al cocco
50ml di olio di semi
50ml di latte
3 uova
1 bustina di vanillina
1\2 bustiba di lievito per dolci

Unite in una terrina le uova, la farina, il cocco, lo zucchero, l'olio, il latte, la vanillina, il lievito e le carote tritate. Amalgamate bene tutti gli ingredienti e mettete il composto in una teglia per le torte con il diametro di 22cm. Tagliate il cioccolato a cubettini molto piccoli e disponete suò composto precedentemente preparato con l'aiuto di un cucchiaio di legno, in modo che vengano nascosti. Mettete in forno preriscaldato a 170 gradi per 25-30 minuti. Poi pronta, splverizzandola con zucchero a velo.