Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

неделя, 7 ноември 2010 г.

Лигурската торта на баба / Тorta ligure della nonna

Един вкусен сладкиш, лек и пълен с много крем :)

За масленото тесто:
300г брашно
150г захар
150г масло
1 яйце
едно пакетче бакпулвер
щипка сол

За крема:
150г захар
50г брашно
500мл прясно мляко
2 яйца
едно пакетче ванилия
един лимон

Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което слагаме захарта, солта, яйцата, бакпулвера, добавяме и маслото нарязано на парченца и бързо замесваме хомогенно тесто, което поставяме в свежо фолио и оставяме в хладилника за около 20/30 минути.
Приготвяме млечно-яйчния крем и оставяме да се охлади.
Разделяме масленото тесто на две половини, едната от които е по-голяма. Разточваме я с дебелина около 3-5мм и поставяме в тава с диаметър 26см, изсипваме охладения крем, след което покриваме с по-малката кора. Затваряме краищата добре, поръсваме с пиноли или бадеми. Печем на 160 градуса за около 30-35 минути.

Ingredienti per la torta ligure della nonna:
per la pasta:
300g di farina
150g di zucchero
150g di burro
1 uovo
1 bustina di lievito
pizzico di sale

per la crema:
150g di zucchero
50g di farina
500ml di latte
2 uova
1 bustina di vanillina
1 limone
Setacciare la farina, aggiungete lo zucchero, un pizzico di sale, l'uovo, il lievito. Lavorate gli ingredienti con la forchetta, aggiungete il burro tagliato a pezzetti e imapstate rapidamente il tutto con le mani fino ad ottenere una pasta liscia e omogenea. Lasciate riposare l'impasto in frigorifero per 30 minuti.
Preparate la crema e lasciatela raffreddare. Togliete l'impasto dal frigorifero e stendetene metà sul fondo imburrato e infarinato di una teglia...diametro 26cm...Versate la crema e coprite con l'altra metà della pasta frola. Piegate il bordo sulla crema. Infornate a 160 gradi in forno ventilato per circa 30-35 minuti.

4 коментара:

  1. Илина, отдавна не си писала :)
    И двата сладкиша са страхотни, но тази с кремчето е много апетитна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце, Дани! Имаш право и така съжалявам...Но пък снимките и рецептите всъщност ги има....чакат горките да бъдат публикувани :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооооо,Илина .... прекрасно е това.Страшно е вкусно,личи си само от продуктите и снимките ти.Браво,прекрасна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, мила Йоли!Оценка от теб много ме ласкае :))))) Решила съм много от рецептите в тази книга да приготвя и да ви представя. Целувки!

    ОтговорИзтриване