Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

неделя, 10 април 2011 г.

Тарталети с ванилов крем и вишни

Днес почивах ето така от вчерашния ден, в който се включих в почистването на града. Прекалено съвестна съм :) и след 8 часово чистене, тази сутрин се събудих с мускулна треска...Желанието ми да продължа и днес навън....отстъпи пред порива да омеся козунак и да направя тарталети.
За 10 броя тарталети:

За маслено тесто:
около 250г брашно
2 с.л. масло
1 пакетче ванилия на Йоткер
настъргана кора на лимон- 1ч.л.
2с.л. студена вода
1 жълтък

За крема:
150-200мл прясно мляко
3с.л. захар
1с.л. с връх пудинг Ванилия на д-р Йоткер
1с.л. масло
ванилия


Омесваме от продуктите гладко маслено тесто, което оставяме за около 20 минути в хладилника, обвито във фолио за запзване на свежестта на продиктите.
Намазняваме леко формичките за тарталети.
Приготвяме крема за тарталетите:
В касерола сипваме прясното мляко и захарта. Една супена лъжица с връх от пудинг Ванилия размиваме с мъничко вода и изсипваме в млякото. Сваряваме гладък крем. След като е готов, добавяме маслото и добре разбъркваме. Аз сложих и няколко капки течна ванилия.
Готови сме с приготвянето на крема и можем да оформим тарталетите. Разтиламе тестото върху плота с помощта на точилка. С нож за рязане на тесто изрязваме кръгчета с диаметър малко по-голям от отвора на формичките, за да можем да облечем спокойно стените. След като сме поставили във формите с вилица набождаме тестото на дъното. Поставяме да изпечем в предварително загрята фурна (при мен 180 градуса с вентилатор) за около 10 минути...леко да порозовеят...без да препичаме. Изваждаме ги от фурната, след това и от формичките и оставяме да се охладят. Пълним ги с крем и украсяваме по желание.

Често слагам предварително карамелизирани парченца от ябълка, или пък сладко от къпини, боровинки... Този път сложих сладко от вишни.

Великденски козунак


Наближава Великден и моите репетиции започнаха.

Преди малко извадих козунака от фурната. Цялата къща ухае на портокалова корички, на лимон, на ванилия.... на козунак :)

Току-що сплетен.

Вече втасал, намазан с жълтък и посипан с бадеми.

Все още цял....носамо тук на снимката...Дано успея да знаснема и филия от него :)
Рецептата съм написала тук при правенето им иналата година.

сряда, 6 април 2011 г.

Солени ладии и кифлички

Много вкусни соленки, които се приготвят лесно. Реших от едно и също тесто да оформя по различен начин. Едните са като ладии с магданоз и сирене, а другите като кифлички с бекон и кашкавал.
Продукти:
1 яйце
1ч.ч. кисело мляко с 1/2ч.л. сода
1/2ч.ч. олио
1ч.л. бакпулвер
брашно около 400-500г

Приготвяне:
От продуктите замесваме гладко еластично тесто. Разделяме го на 2 части. Едната разточваме с помощта на точилка на около 5-7мм дебелина. С чаша с диаметър 10см изрязваме кръгчета. Поставяме от пълнежа(натрошено сирене и ситно нарязан магданоз) и оформяме ладията като отстрани завиваме добре краищата. Нареждаме ги върху пекарска хартия.
По отношение на кифличките: от тестото късаме малки топчета, които разточваме с форма на елипса. С остър нож се правят по дължина 3-4 прореза. Поставяме парченце бекон или шунка и отгоре мъничко настърган кашкавал, след което навиваме на кифличка.
Намазваме и двата вида соленки с разбит белтък. Ладиите посипваме със сусам, а кифличките с черен сусам.
Печем соленките в предварително загрята фурна (при мен на 160градуса с вентилатор) за около 15 минути.

Профитероли \ Profiterols

Профитеролите, или малките колкото хапка еклерчета, са чудесно допълнение към едно хубаво еспресо :) Отдавна не бях ги приготвяла.

Продукти за 48-50 броя:
1 чаша (от 100мл) вода
1/2 чаша(същата вместимост) олио
1чаша брашно (предварително пресято)
щ. сол
3 яйца ако са големи, 4 ако са малки

За крема:
600мл прясно мляко
1пак. ванилов пудинг на д-р Йоткер
1 жълтък
200г масло
1/2 капсула ванилия

около 50г натурален шоколад
50мл сладкарска сметана
Приготвяне:

В касерола сипваме необходимото количество вода, олио и солта. Когато сместа заври изсипваме брашното наведнъж и енергично бъркаме с дървена лъжица. Пареното тесто е доста гъсто и лепкаво, получава се почти като една топка. Махаме от огъня и след като леко се охлади започваме да добавяме яйцата едно по едно.
За да бъдат мънички профитеролите, мярката е половин чаена лъжчка от тестото. Изсипваме върху пекарска хартия, с която застиламе тавата, в която ще ги печем на разстояние едно от друго защото ще нараснат. Аз ги направих в тава за много малки мъфини - 24 броя.
Най-важно от всичко е изпичането. Фурната се загрява предварително(при мен на 170градуса с вентилатор), след което се поставят и се пекат около 25 минути. Следващият важен момент е когато са готови да не се извадят веднага. Изключваме фурната, след малко отваряме леко вратата на фурната, след около 5-7минути още малко...така те се охлаждат бавно преди да ги извадим. В противен случай, понеже са крехки и кухи, ще спаднат веднага.
След като ги извадим, тогава включваме фурната отново, чакаме да загрее и поставяме следващата порция за печене.
Пълним ги с ваниловия крем или посредством шприц с накрайник изострен и леко скосен, ако не разполагате с такъв, срязвате капаче, пълните с лъжичка и връщате капачето отгоре.
Кремът се приготвя по стандартния начин от прясно мляко, пудинга и захарта. След като е готов и още горещ, добавяме жълтъка и разбъркваме добре. Когато е съвсем охладен, добавяме мекото масло и ванилията. Можем да пълним профитеролите. Отгоре поръсваме с пудра захар или с разтопен шоколад(който стопяваме на водна баня със сметана).