Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

сряда, 6 април 2011 г.

Профитероли \ Profiterols

Профитеролите, или малките колкото хапка еклерчета, са чудесно допълнение към едно хубаво еспресо :) Отдавна не бях ги приготвяла.

Продукти за 48-50 броя:
1 чаша (от 100мл) вода
1/2 чаша(същата вместимост) олио
1чаша брашно (предварително пресято)
щ. сол
3 яйца ако са големи, 4 ако са малки

За крема:
600мл прясно мляко
1пак. ванилов пудинг на д-р Йоткер
1 жълтък
200г масло
1/2 капсула ванилия

около 50г натурален шоколад
50мл сладкарска сметана
Приготвяне:

В касерола сипваме необходимото количество вода, олио и солта. Когато сместа заври изсипваме брашното наведнъж и енергично бъркаме с дървена лъжица. Пареното тесто е доста гъсто и лепкаво, получава се почти като една топка. Махаме от огъня и след като леко се охлади започваме да добавяме яйцата едно по едно.
За да бъдат мънички профитеролите, мярката е половин чаена лъжчка от тестото. Изсипваме върху пекарска хартия, с която застиламе тавата, в която ще ги печем на разстояние едно от друго защото ще нараснат. Аз ги направих в тава за много малки мъфини - 24 броя.
Най-важно от всичко е изпичането. Фурната се загрява предварително(при мен на 170градуса с вентилатор), след което се поставят и се пекат около 25 минути. Следващият важен момент е когато са готови да не се извадят веднага. Изключваме фурната, след малко отваряме леко вратата на фурната, след около 5-7минути още малко...така те се охлаждат бавно преди да ги извадим. В противен случай, понеже са крехки и кухи, ще спаднат веднага.
След като ги извадим, тогава включваме фурната отново, чакаме да загрее и поставяме следващата порция за печене.
Пълним ги с ваниловия крем или посредством шприц с накрайник изострен и леко скосен, ако не разполагате с такъв, срязвате капаче, пълните с лъжичка и връщате капачето отгоре.
Кремът се приготвя по стандартния начин от прясно мляко, пудинга и захарта. След като е готов и още горещ, добавяме жълтъка и разбъркваме добре. Когато е съвсем охладен, добавяме мекото масло и ванилията. Можем да пълним профитеролите. Отгоре поръсваме с пудра захар или с разтопен шоколад(който стопяваме на водна баня със сметана).

Няма коментари:

Публикуване на коментар