Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

петък, 9 април 2010 г.

Дамски каприз / Capriccio di Dama

Направих днес този сладкиш. Повечето рецепти са със сладко, аз обаче отдавна го замених с ябълки и този варинат е далеч по-лек.

Продукти:
3 жълтъка
100г масло
150г захар
50мл прясно мляко
150г брашно
ванилия
1/2пакетче бакпулвер

2 големи ябълки, обелени, нарязани на кубчета
2с.л. захар
2с.л. вода

за глазурата
3 белтъка
6с.л. захар

Разбийте маслото и захрата на пухкав крем. Добавете жълтъците един по един, после прясното мляко, накрая брашното, бакпулвера и ванилията. Изсипете в правоъгълна тава с размери 30 на 23см покрита с хартия за печене. Изпечете на 160 градуса за около 20 минути. Извадете сладкиша. Наредете отгоре кубчетата ябълки, които със захарта и водата са сварени леко за около 10 минути до изпаряване на течността. Отгоре покрийте с белтъчния крем и върнете отново във фурната на 120-130 градуса до готовност.


Capriccio di Dama
Ingredienti per la base del dolce:
3 tuorli
100g di burro (morbido)
50ml di latte
150g di farina
100g di zucchero
Una bustina di vanillina
Mezza bustina di lievito di dolci
La teglia rettangolare 30\23cm
Sbattere lo zucchero con il burro morbido con il mixer. I tre tuorli aggiungere uno dopo l’altro e continuare a sbattere. Poi mettere la farina, la vanillina e il lievito di dolci. Nella teglia rettangolare formato 30 a 23cm mettere la carta da forno e versare il composto. Infornare per 15-20 minuti a 160 gradi..forno ventilato.
Quando è pronto tirare fuori. Mettere sopra le mele prparate in questo modo: 2 mele grandi, sbucciate, taglaite a cubettini mettere in una casseruola sul fuoco con due cucchiai di zucchero e due o tre cucchiai d’acqua per 10 minuti. I cubettini devono rimanre interi, ma un po’glassati...
Sopra i cubettini di mele mettre i tre albumi sbattuti con 6 cucchiai di zucchero come per far meinghe. Mettere di nuovo in forno a 130 gradi per 30 minuti.

6 коментара:

  1. Много лек и приятен е сладкиша, Илина:)
    Слънчев уикенд!!

    ОтговорИзтриване
  2. Спомням си, че като дете това ми бе любим десерт! Майка го правеше по подобен начин и винаги страшно ми се услаждаше..
    Благодаря за рецептата, Илина, за предизвикания тъй приятен, сладък и леко лепкав, но прекрасен спомен!

    Здрави, нежни, вкусни и усмихнати пролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, мили приятелки!

    Ех, Дими, хубаво нещо са спомените, особено когато отвеждат при мама..у дома!
    Хубави пролетни дни и на вас желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  4. Illina come sempre una stupenda ricetta!
    Complimenti sinceri!
    Ti auguro di trascorrere una buona domenica!

    ОтговорИзтриване
  5. Ciaoooooo, dolce amica mia!!!! Grazie di vero cuore!
    Ti abbraccio forte forte! Bacioni!

    ОтговорИзтриване