Добре дошли в моя кулинарен блог. Надникнете зад кулисите, за да разберете що за магия се крие в моята кухня, защото убедена съм във всяка има нещо тайнствено и неповторимо....та ние влагаме много любов и емоция и частица от себе си.

Benevenuti nel mio blog di cucina. Gettate uno sguardo dietro le quinte per capire quale magia si nasconde nella mia cucina, perché sono convinta che in ogni cucina c'è qualcosa di
misterioso ed eccezionale ....forse perché quando cuciniamo, mettiamo tanto amore, emozione ed anche una parte di sè stessi.


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

понеделник, 10 май 2010 г.

Mоята баница със спанак/ la mia banizza con gli spinaci


Продукти:
2 яйца
ч.л. сол
500-600мл хладка вода
1с.л. оцет
2с.л. олио
брашно колкото поеме за еластично и гладко тесто

Това е всичко. Продуктите задължително със стайна температура. Брашното преявам дори два пъти. Започвам да меся...и го правя, докато на повърхността на тестото се покажат мехури с въздух...Искам само да кажа, че ми се появяват не след дълго месене..Всичко това зависи дали е хубаво брашното...Ако е от жито стояло на влага...не знам..ако не е хубаво брашното, тесто ще стане, но кори няма да се разтеглят, това е сигурно. И след като се появят мехурчета тук там...разделям тестото на топчета, трудно ми е да кажа с каква големина...да речем малко по-малки от дланта ни...които измесвам хубаво и оставям върху платно поръсено с брашно да почиват, като повърхността намазвам с олио с четка. Покривам с платно и почиват поне 20 минути. В това време си приготвям пълнежа...Правя с яйца и сирене, но по-рядко...абсолютни фенове сме на тези със зелено и сирене...спанак и сирене, лапад и сирене, праз лук е особена любима на синовете ми и съпруга ми...Нарязвам спанак(не задушавам..няма смисъл..баницата се пече около 30-35минути)добавям сиренето натрошено..Приготвям си мазнина с която се поръсва всяка кора а и отгоре баницата...В касерола 2 с.л. олио и 4-5с.л. масло се загряват до приятен аромат. И след като тестото е починало се започва за мен най-хубавата, най-приятната част....разтеглянето на корите...разтеглям до онзи момент, когато повече не е възможно...с дуг думи казано да се чете през нея.Поръсвам с мазнината, после с пълнежа и навивам с помощта на платното върху, което тегля, повдига се платното със замах за да влезе повече въздух... Нареждат се корите в алуминиева тава(само в алуминиева пека баница), поръсва се с мазнина и се слага в предварително загрята фурна, при мен с вентилатор на 170 градуса...пека около 30-35 минути.