Този път ги приготвих и лазанята стана ....мммм....много вкусна.
За тестото:
брашно около 300-350г
3 яйца
1/2ч.л. сол
1-2с.л. вода
Замесеното тесто е доста твърдо като консистенция, такова трябва да е. Разстиламе го върху плота с помощта на точилката с дебелина 2-3мм. Нарязваме кори според размера на тавичката, която сме избрали за лазанята.
На котлона слагаме тенджера с вода да заври. Когато заври добавяме 1с.л. олио и малко сол. Не повече от две кори пускаме във врящата вода за около 2 минути. Изваждаме с решетъчна лъжица и ги поставяме в тава намазана с олио за да не залепнат. Така процедираме с всички кори. За по 2 минути във врящата вода.
Италианците използват така любимата им панчета, т.е. бекон. Аз предпочитам да използвам шунка.
И така:
200-300г шунка
1 голяма глава лук
1 морков
400-500г домати на кубчета
бослилек
сол
Задушаваме глава лук нарязана на ситно заедно с настъргания морков. Добавяме наситнената шунка, разбъркваме и сипваме доматите. Подправяме със сол, босилек и оставяме сосът да покъкри още 7-8 минути.
За сос бешамел:
400мл прясно мляко
40г брашно
40г масло
щ. инд. орехче
сол
Обикновено използвам готов. Продава се в пликчета...около 4-5 в една кутия, гръцко производство. Използвам не цяло пликче дори, а само 3с.л. лъжици, които размесвам с прясно мляко по указание. Много по-лесно и бързо е.
След всичко това сме готови да редим лазанята :)
Взимаме правоъгълната тава, намзваме я с олио, започваме с един слой от корите. Поливаме ги с бешамел, после от соса с шунката, след което настъргваме пармиджано или кашкавал....продължаваме така до края...Последен ред кори, поливаме със сос бешамел, настъргваме обилно пармиджано или кашкавал и слагаме във фурната на 170-180 градуса за около 225-30 минути....или до златиста апетитна коричка отгоре.
Здравей!До сега винаги съм приготвяла лазанята с готови кори,но твоите изглеждат много сполучливи. Ще им се пробвам в първия удобен момент.
ОтговорИзтриванеmmmm... che buone!!!
ОтговорИзтриване