Продукти за 48-50 броя:
1 чаша (от 100мл) вода
1/2 чаша(същата вместимост) олио
1чаша брашно (предварително пресято)
щ. сол
3 яйца ако са големи, 4 ако са малки
За крема:
600мл прясно мляко
1пак. ванилов пудинг на д-р Йоткер
1 жълтък
200г масло
1/2 капсула ванилия
около 50г натурален шоколад
50мл сладкарска сметана
В касерола сипваме необходимото количество вода, олио и солта. Когато сместа заври изсипваме брашното наведнъж и енергично бъркаме с дървена лъжица. Пареното тесто е доста гъсто и лепкаво, получава се почти като една топка. Махаме от огъня и след като леко се охлади започваме да добавяме яйцата едно по едно.
За да бъдат мънички профитеролите, мярката е половин чаена лъжчка от тестото. Изсипваме върху пекарска хартия, с която застиламе тавата, в която ще ги печем на разстояние едно от друго защото ще нараснат. Аз ги направих в тава за много малки мъфини - 24 броя.
Най-важно от всичко е изпичането. Фурната се загрява предварително(при мен на 170градуса с вентилатор), след което се поставят и се пекат около 25 минути. Следващият важен момент е когато са готови да не се извадят веднага. Изключваме фурната, след малко отваряме леко вратата на фурната, след около 5-7минути още малко...така те се охлаждат бавно преди да ги извадим. В противен случай, понеже са крехки и кухи, ще спаднат веднага.
След като ги извадим, тогава включваме фурната отново, чакаме да загрее и поставяме следващата порция за печене.
Пълним ги с ваниловия крем или посредством шприц с накрайник изострен и леко скосен, ако не разполагате с такъв, срязвате капаче, пълните с лъжичка и връщате капачето отгоре.
Кремът се приготвя по стандартния начин от прясно мляко, пудинга и захарта. След като е готов и още горещ, добавяме жълтъка и разбъркваме добре. Когато е съвсем охладен, добавяме мекото масло и ванилията. Можем да пълним профитеролите. Отгоре поръсваме с пудра захар или с разтопен шоколад(който стопяваме на водна баня със сметана).
Няма коментари:
Публикуване на коментар